Gediminas byl litevským velkoknížetem a zakladatelem dynastie. Autorem sousoší litevský umělec Vytautas Kašuba. Bronzová socha na mramorovém podstavci byla odhalena v roce 1996. Po stranách podstavce reliéfní portréty Gediminasových nástupců.
Socha velkoknížete Gediminase v litevském Vilniusu.
© Pavel Vítek 06/2015

Graficke pismenko Vilnius je hlavní město Litvy. Leží v západní části země, 40 km východně od hranic s Běloruskem a asi 315 km od Klajpedy, největšího litevského přístavu u Baltského moře. Sochu velkoknížete Gediminase najdeme v centru města na hlavním náměstí u katedrály sv. Stanislava na ulici Švantaragis.

historie

Gediminas, počeštěle Gedymín, byl v letech 1316–1341 litevským velkoknížetem, prvním z dynastie Gediminovců. Používal titulatury král Litevců a Rusů a položil základní kámen k mocenskému postavení Litvy. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších jedinců rané litevské historie, byl zodpovědný za budování Vilniusu a za založení dynastie, která později začala vládnout dalším evropským zemím, jako je Polsko, Maďarsko a Čechy. Vitautasovi z rodu

popis

Socha velkoknížete Gediminase se nachází na hlavním náměstí a u katedrály. Autorem sousoší je litevský umělec Vytautas Kašuba, který prožil skoro celý život v emigraci. V roce 1992 vyhrál soutěž na sochu Gediminase. Socha pak byla odhalena v roce 1996. Bronz použitý na výrobu sochy darovali litevští pohraničníci, kteří jej zabavili na hranici. Mramorový podstavec sochy je darem vlády Ukrajiny. Vlastní socha byla odlita zdarma v Tallinu. Po

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny