Původně románský kostel z pol. 13. stol., přestavěn renesančně r. 1592, r., 1622 vyhořel. V letech 1758–62 výrazně rozšířen ve stylu vrcholného baroka. Věž přistavěna r. 1817.
Kostel Všech svatých v Dobromilicích
Pohled na kostel od severozápadu
© Pavel Vítek 08/2010
Obec Dobromilice leží 13 km jižně od Prostějova a 12 km západně od Kojetína. Kostel Všech svatých se nachází na vyvýšeném místě v severní části obce po pravé straně silnice vedoucí do Pivína. Obcí prochází cyklostezka č. 5040 vedoucí z Plumlova, přes Brodek u Prostějova do Kojetína.
popis

Kostel Všech svatých v Dobromilicích patří ke skvostům barokního umění na Moravě. Jedná se o orientovanou jednolodní podélnou stavbu. K východní straně chrámové lodě přiléhá stará sakristie a ke straně jižní pak sakristie nová, v jejímž patře je umístěna oratoř. K bokům chrámu přiléhají čtyřboké kaple. Nad západním průčelím kostela je vyzdvižena hranolovitá věž. Vstup do kostela je veden jejím podvěžím. Hlavní oltář pochází z 60. let 18. století. V něm je vsazen obraz Všech svatých. Kamenná kazatelna je renesanční a pochází z doby přestavby kostela v roce 1592. Zvon ve věži byl přelit roku 1855.

historie

První zmínka o obci Dobromilice pochází z roku 1280. Původní kostel vystavěný v románském stylu pochází z poloviny 13. století. Z této stavby se zachovaly zbytky zdiva ve staré sakristii a v obvodové zdi současného kostela. První přestavbou, renesanční, prošel roku 1592, ale v roce 1622 vyhořel. Roku 1758 bylo započato se stavbou nového kostela, tentokrát již v barokním stylu. Stavba dokončena v roce 1762. Proti původnímu kostelu byl nový kostel podstatně zvětšen. V roce 1817 pak byla ke kostelu přistavěna zvonice. Kostel existoval jako farní již od roku 1353. Roku 1624 farnost zanikla a znovu byla zřízena roku 1669.

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Dobromilice