Travertinová kaskáda - zajímavý přírodní útvar vzniklý působením vyvěrajícího pramene s velmi vysokým obsahem rozpustných minerálních látek. Přírodní památkou vyhlášeno v roce 1988.
val vniklý usazením minerálních látek
© Jan P. Štěpánek 10/2005
Graficke pismenko Přírodní památka Travertinová kaskáda se nachází na jihovýchodním úbočí Tichavské hůrky zvedající se severozápadně nad obcí Tichá. Jedná se o zajímavý přírodní útvar vzniklý působením vyvěrajícího pramene s velmi vysokým obsahem rozpustných minerálních látek. Pramen vyvěrá přibližně ve výšce 40 m nad říčkou Tichávkou, která teče při úpatí svahu s touto památkou. Prvních deset metrů pod vývěrem protéká potůček nenápadnou rýhou hlubokou až jeden metr, kde jsou jen reliktně vyvinuté slabé pěnovcové povlaky. Dále po svahu pokračuje potůček korytem vyhloubeným v bizardním pěnovcovém valu výšky až 1,2 m. V počátečním úseku se vytvořily zvláštní kaskádové prahy. Asi 100m dlouhý potůček se ...
Jan P. Štěpánek, info na místě, 5.1. 2006

přírodní scenerie