Podkostelní mlýn

Dolní mlýn, Tichavského mlýn, Ševčíkův mlýn - Antonínovo náměstí
Zaniklý vodní mlýn na místeckém náhoně v centru města pod kostelem sv. Jakuba na Antonínově náměstí. Založen někdy na přelomu 14. a 15. stol., po požáru r. 1602 přestavěn z dřevěné do zděné podoby. Na přelomu 19. a 20. stol. modernizován. Posledním mlynářům Ševčíkům zabaven a r. 1974 zbourán.
Hlavní obrázek místa
Antonínov náměstí s Podkostelním mlýnem a sochou sv. Antonína v roce 1969. V pozadí kostel sv. Jakuba.
Graficke pismenko Zaniklá zajímavá technická památka a významná architektonická součást centra starého města Místku před jeho celkovou asanací, to býval bezesporu vodní mlýn označovaný podle polohy jako Podkostelní, Dolní či podle posledních majitelů jako Ševčíkův. Až do počátku 70. let 20. století stával v místě, kde se v současnosti schází z Farního náměstí u kostela sv. Jakuba dolů na Antonínovo náměstí. Dnes však po něm kromě upraveného chodníku se schody nezůstala jediná památka. V minulosti tudy protékal starý mlýnský náhon, který poháněl dřevěná vodní kola mlýna a přirozeně odděloval centrum města od tak zvaného Zámostí (oblast za mostky přes náhon).

historie

Nejstarší písemný údaj o mlýnu v Místku se vztahuje k roku 1578 a hovoří o mlynáři Matyášovi. Z listiny však nelze rozeznat, o kterém z místních mlýnů se hovoří. S přihlédnutím k postupnému rozširování města směrem od náměstí můžeme snad tento údaj přiřadit právě k Podkostelnímu mlýnu. Jisté však je, že mlýn byl založen již nedlouho po samotném vysazení města někdy na konci 14. či počátku 15. století. Původně měl dvě mlýnská složení, obě na

Jan P. Štěpánek dle Historie a současnost podnikání na Frýdecko-Místecku, 2005, Fr. Linhart: Kniha o Místku, 1929, Místek - obecní kronika, J. Tichánek, osobní spisy, 22.1. 2017

popis

Zaniklý vodní mlýn na terénní hraně průchodu mezi Farním náměstím s kostelem sv. Jakuba Většího a níže položeným náměstím pojmenovaným podle původně umístěné sochy sv. Antonína Antonínovým (Antoníčkovým). Podél terénní hrany, ulicí Na Příkopě (Příkopy či Mlýnská), byl od středověku veden historický vodní náhon, kterým v místě současného průchodu mezi náměstími protékala voda a padala z výšky na dřevěná vodní kola mlýna. Jednu stranu náhonu v