Zřícenina klasicistního loveckého zámečku, vybudovaného koncem 18. stol. v oboře Bažantnice, patřící k někdejšímu svijanskému panství, které v té době vlastnili Valdštejnové. Dnes v majetku Ekologického sdružení Alternativa 3000 plánujícího obnovu\ objektu.
Zřícenina loveckého zámečku Bažantnice se nachází v blízkosti vedlejší silnice, která na hranici Středočeského a Libereckého kraje sleduje zpovzdálí pravý břeh Jizery mezi obcemi Loukov a Svijany. Silniční přístup je nejvhodnější od dálnice D10 (Praha-Mladá Boleslav-Turnov), a to buď z exitu 63 Březina přes Loukov, nebo z exitu 67 Příšovice přes Svijany. Místo je dostupné i železnicí. Od zastávky Březina nad Jizerou nebo od nádraží Loukov u Mnichova Hradiště na trati 070 (Praha-Turnov) je vzdáleno shodně asi 4 km. K samotné zřícenině sice žádná turistická značka nevede, avšak asi v polovině vzdálenosti mezi Svijany a Loukovem u kapličky začíná trasa Naučné stezky Bažantnice u Loukova. Tato stezka asi po 100 m prochází kolem někdejšího loveckého patrového zámečku, z něhož stojí pouze obvodové zdivo. Pak vstupuje do lesa, kde tvoří asi kilometrový okruh s jedním zastřešeným turistickým odpočívadlem. Rezervace Bažantnice u Loukova byla vyhlášena r. 2000 na rozloze 9,15 ha k ochraně několika druhů vzácných rostlin a živočichů.
historie

Klasicistní lovecký zámeček s mansardovou střechou a přilehlými budovami dvora byl postaven koncem 18. století v oboře Bažantnice patřící k svijanskému panství, které v té době vlastnili Valdštejnové z Mnichova Hradiště. Již na I. vojenském mapování – josefském z let 1764-1783 je v oboře zaznačen objekt, který lze se zámečkem ztotožnit. V roce 1820 panství kupuje Karel Alain kníže z Rohanu, který ho spojil s panstvím sychrovským. Při loukovském kostele Nejsvětější Trojice (viz samostatné heslo) si Rohanové poté také zřídili přestavbou vyklizené starší hrobky Schliků svou rodinnou hrobku. Zcela prokazatelně je zámeček Bažantnice prvně zaznačen až na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Čech z roku 1842. Během 20. století zámeček zchátral, propadla se střecha i podlahy a dodnes zůstalo pouze obvodové zdivo. Naproti zámečku stávala pilířová kolna a hospodářský objekt, z něhož se zachovaly pouze…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/?presenter=ElementsResults&action=element&element=2276722, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ekologicke-sdruzeni-chce-obnovit-zamecek-bazantnice_200306221711_mkaclova a další, 21.10. 2018

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Loukov