Zámek byl postaven roku 1699 jako rezidence pražského arcibiskupa. Budova později sloužila jako správní centrum panství a byly zde kanceláře arcibiskupských úředníků. Dnes jsou zde expozice Městského muzea.
zámek z jihu

Městské muzeum

Původně arcibiskupský zámek v Týně nad Vltavou dnes slouží jako Městské muzeum. Raně barokní stavba stojí na horním (severním) okraji náměstí. V muzeu jsou stálé expozice dokumentující historii města, keramiky, vorařství, loďařství, loutkářství či expozice režiséra Alfréda Radoka, věnovaná jeho životu a dílu. Ukázku životního stylu venkovského šlechtice na přelomu 19. a 20. stol. nabízí klasicistní salónek. Zařízení pochází z pozůstalosti šlechtické rodiny. Je zde také stálá expozice jihočeských vltavínů, jedna z největších v ČR. Mimo stálých expozic pořádá muzeum řadu sezónních výstav, muzeum také spravuje knihovnu a archiv. Přístupné jsou také středověké podzemní chodby (15. stol.) pod muzeem.
popis

Raně barokní prostá obdélná dvoupatrová budova, okna v průčelí se střídavě trojúhelníkovými a segmentovými frontony. Přízemní místnosti jsou klenuté, v patře plochostropé.

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 1., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1986; Umělecké památky Čech 4., E. Poche a kol., Academia r. 1982, 24.7. 2013

Vltavotýnské podzemní chodby

Pod muzeem vedou středověké podzemní chodby, které byly podle archeologických nálezů vybudovány zřejmě v 15. století. Chodby byly ručně vytesány ve skalnatém podloží; důvodem jejich vzniku mohlo být odvodnění náměstí se zásobárnou pitné vody, vytvoření úkrytu před nebezpečím (vč. únikové cesty) nebo těžba dosud neurčeného nerostu. Hlavní trasa je dlouhá přes 160 m (prochází se tam a zpátky, tedy cca 320 m), a odbočuje z ní řada slepých chodeb. Její součástí jsou dvě studny a uměle vzniklé jezírko. Prohlídková trasa začíná ve sklepení pod budovou zámku, max. 10 osob ve skupině. Nevhodné pro osoby trpící strachem ze stísněných prostor.

Další texty historie
Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Týn nad Vltavou