Ves Nadslav byla prvně připomínána roku 1361. V letech 1363–1378 za Zdenka z Nadslavi existovala tvrz jakožto sídlo vladyků. Písemné prameny o tvrzi chybějí. Zanikla pravděpodobně ke konci 14. století.
Plocha tvrziště v lese.
Místo tvrziště nejlépe nalezneme, když před vsí Nadslav odbočíme do leva ze silnice vedoucí od Střevače k rybníku Mordýř, od rybníka se vydáme vpravo přímo do lesa, kde je nutné důkladněji hledat v lesním porostu. Pomoci může i mapa, kde je místo uváděno jako lokalita „Na Zámku“. Označeno je však více v poli než v lese, což může při hledání způsobit menší komplikace.
Jan Švejkar, 2011 , 30.10. 2011

Nadslav

Ves Nadslav, nacházející se asi 6 km západně od Jičína, je známá svým kostelem s malbami na oknech kůru a zajímavým náhrobkem Petra z Kopidlna z roku 1494. Na západ od vsi na okraji lesa nalezneme místo, kde pravděpodobně stávala tvrz vladyků Nadslavských. Nahrává tomu fakt, že písemné prameny nedokládají existenci tvrze ve vsi Nadslav. Tvrziště je situováno v nedalekém lese zhruba 0,5 km od posledních domků vsi na nevýrazném ostrohu. Místo je dnes zalesněné, pahorek, příkop a méně znatelný val jsou zbytky, které na tvrzišti uvidíme. Avšak i k tomuto místu písemné prameny mlčí. Ves Nadslav se poprvé připomíná k roku 1361 ve spojitosti s farním kostelem. Následně je znám držitel vsi Zdeněk z Nadslavi, který je několikrát zmiňován v letech 1363–1378. Po Zdeňkovi, který byl již k roku 1387 mrtev, zůstali nezletilí synové, za něž rodové zboží spravoval Bohuněk Puklice z Frýdštejna. Stejnojmenný syn Zdeněk po mrtvém otci…  číst dále

Jan Švejkar, 2011: Prameny: A. Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl 5 – Podkrkonoší, s. 275; Kolektiv, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku –díl Východní Čechy, Praha 1989, s. 313. , 30.10. 2011

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Nadslav