Renesanční zámek z počátku 17. stol., vystavěný Zikmundem Smiřickým a jeho syny. V roce 1620 poškozen výbuchem střelného prachu. Později raně barokně přestavěn na vévodské sídlo Albrechta z Valdštejna. Dnes je sídlem Regionálního muzea a galerie.

R. 2003 - Ocenění za interaktivní pojetí expozice Gloria musaealis

Po rekonstrukci v l. 2001 - 2002 byla 1.6.2002 pro veřejnost otevřena vlastivědná expozice a výstavní chodba muzea. 15. června muzeum představilo veřejnosti inovovanou vlastivědnou expozici spojenou s interaktivním způsobem prohlídky, vycházejícím z herny a dílny Okresního muzea a galerie Jičín – Muzea hry. Za toto nové pojetí expozice získalo v r. 2003 naše muzeum nejprestižnější tuzemské ocenění - 1. místo v celonárodní soutěži Gloria musaealis.
turistické

Valdštejnský zámek na náměstí v Jičíně neinformovaný návštěvník snadno přehlédne. Je součástí budov tvořících náměstí a na první pohled s nimi splývá. Stojí však zato blíže se s ním seznámit a třeba jen nahlédnout do zámeckého parku. V současné době je zámek sídlem Regionálního muzea a galerie, je zde stálá výstava střeleckých terčů ostrostřelců a stálá expozice z díla akademického malíře Radka Pilaře, autora pohádkových postaviček Rumcajse, Manky a Cipíska.

28.1. 2004

Další texty turistické
historie

Zámek je jednou z nejrozsáhlejších staveb ranného baroka. Od roku 1487 byl v držení rodu Trčků. Smiřickým náležel od roku 1607. Za jejich působení bylo vybudováno druhé patro a arkádové nádvoří, které však bylo za Valdšteina přestavěno. Za Smiřických došlo v zámku k výbuchu střelného prachu. Vladštejn převzal jičínské panství do vlastnictví 17.2.1623. Od roku 1637 přešlo toto zboží do rukou Tieffenbachů, dále Šternberků a nakonec Truttmansdorfů.

28.5. 2002

Pomsta Alžběty Smiřické

Tak rychle, jak rostlo jmění rodu Smiřických, blížil se i den jeho rozvratu a pádu. Když zemřel Zikmund Smiřický, nastaly první těžké otřesy. Nejstarší syn zemřel po třech letech, druhý – Jindřich – byl šílený, třetí – Albrecht Jan – skonal v roce 1618. Jeho smrt byla ztrátou pro celou zemi Českou, neboť se vyznamenával podobnými vlastnostmi, jaké zdobily kdysi slavného krále Jiřího z Poděbrad. Zejména byla od něho očekávána záchrana v době, kdy odboj českých stavů počal slábnouti a kdy ubývalo obětavosti i nadšení vzbouřenců. O rozsáhlé statky, jež po sobě zanechal, nastal spor mezi sestrami Alžbětou a Markétou. Alžběta byla vězněna po 11 let na hradě Kumburce z trestu za to, že věnovala svou lásku panskému kováři, což pokládala rodina za neodpustitelnou pohanu. Mladší sestra Markéta byla provdána za Jindřicha Slavatu z Chlumu a Košumberka. Albrecht Jan pominul starší sestru ve své závěti, avšak ta se nijak nezamýšlela…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Jičín-Staré Město