Lovecký zámek byl postaven v l. 1666-69 Humprechtem J. Černínem z Chudenic (arch. Carlo Lurago). R. 1678 vyhořel, při opravě (1678-81) navýšen o patro a přízemí bylo zesíleno obezděním. V l. 1829 a 1937-38 opravován. R. 1926 připadl za 1. pozemkové reformy městu Sobotce, od r. 1958 je zde muzeum.
Letecký snímek.
Barokní zámeček s prvky pozdní renesance, dárek pro manželku majitele, později používaný jako lovecký zámek rodiny Černínů z Chudenic. Zámek má v současné době dva prohlídkové okruhy – hlavní trasa – zámek s interiéry, představující 17.–19. století, a muzeum ve druhém patře zámku, zaměřené na etnografii a 19. století. Přízemí a první patro má stálou instalaci, v muzeu a ve věži příležitostné výstavy a doplnění trasy. Pejskům a jiným zvířátkům vstup povolen. Důležité! Do prohlídky bereme vždy jen jednoho pejska. Děkujeme za pochopení. Zámecká věž (nejvyšší, špatně přístupné patro) NENÍ součástí prohlídky, provází se pouze v době konání výstav!
Jiří Holub, 31.3. 2012

Prohlídkové trasy:

Zámek - Prohlídka zámku zahrnuje expozice v přízemí zámku s černou kuchyní, přípravnou a knihovnami, 1. poschodí s akustickou hodovní síní a místnostmi připomínajícími využití zámku rody Černínů a Netolických v 17. - 19. století - galerie, salónky a ložnice a na konec obchůzku ochozu zámku přístupného ze druhého poschodí. Celkový počet místností je 17, prohlídka trvá cca 50 minut.
Náhledová prohlídka zámku - Totožná s předchozí trasou, je vhodná pro rodiny s malými dětmi. Celkový počet místností je 17, prohlídka trvá cca 25 minut.
Balkón - Výstup na vyhlídkový ochoz ve 2. patře zámku. V případě dobré viditelnosti jsou vidět Krkonoše, Vyskeř, Ještěd, Luž, Ralsko, Bezděz, Mladá Boleslav. Počet schodů k balkónu je 59 (od pokladny), prohlídka trvá cca 15 minut.

historie

Původně lovecký zámeček, zajímavě stavebně řešený. Byl vybudován italským architektem Carlo Luragem v letech 1666-1668 pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic. Málokterý zámek v Čechách byl tak často opěvován básníky jako lovecký zámek Humprecht Jeho zakladatel, hrabě Jan Humprecht Černín z Chudenic, patřil k nejbohatším příslušníkům české pobělohorské šlechty. Životní osudy hraběte Jana Humprechta Černína jsou v mnohém charakteristické pro část katolického feudálního panstva, které zbohatlo za pobělohorských konfiskací, ale cítilo ještě česky. Jeho děti, ovlivňované většinou jezuitskou výchovou a barokní kulturou, se snažily sblížit s novou šlechtou německého a italského původu a získat nějaký výnosný zemský či dvorský úřad nebo funkci. Tato generace ještě obyčejně ovládala český jazyk, který používala v korespondenci s příbuznými v Čechách; jinak mluvila, psala i cítila italsky nebo německy. Další generace…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

o Černínech

Drslavici, předkové Černínů, si v dávné době znepřátelili svého krále tak, že na ně smrtelně zanevřel a rozhodl se je vyhladiti. Nepřátelé Drslaviců se ochotně nabídli k těmto službám králi, neboť očekávali, že obdrží za odměnu jejich zabrané statky. Přitrhli k tvrzi s početným, surovým vojskem, zlezli hradby, zmocnili se tvrze. Nastalo strašlivé, bezcitné vraždění, jemuž měli padnouti za oběť veškeří Drslavici. Nešetřeno mužů, nedbáno úpění žen a pláče dětí, všichni byli pobiti do jednoho, neboť král dal rozkaz, aby byli vyhubeni. Když dodýchali všichni, kdož byli v tvrzi, odtáhli nepřátelé, vyloupivše v ní vše, co mělo nějakou cenu. Teprve potom se odvážili poddaní vyjíti ze svých chalup. Pospíšili do tvrze shlédnout, co se stalo s jejich vrchností, neboť odtud slyšeli nejen třeskot zbraní, nýbrž i srdcervoucí nářek. S obnaženými hlavami stanuli nad mrtvolami svých pánů. Želeli jejich záhuby, neboť Drslavici byli dobrou,…  číst dále

Další texty pověsti
Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Sobotka