Ossarium (kostnice)
© Luděk Pitter 07/2004
Nalevo od silnice z Jičína do Turnova, asi 2 km za Jičínem, za obcí Kbelnice je vojenský hřbitov padlých z války v roce 1866. Na hřbitově si můžeme spatřit secesní kapli postavenou v letech 1904-1906 J. Marešem podle návrhů V. Wienettla. Bohužel po nájezdech vandalů v posledních letech není na hřbitově snad jediná socha. Jedna z kapitol války, ve které se střeli pruské oddíly se saskými a rakouskými se odehrála i u města Jičín. Válka začala 18 června 1866, kdy prusové vtrhli do Drážďan a sasové ustoupili do Čech a spojili se s armádou rakouskou. Dne 22.6. 1866 začala pruská vojska překračovat hranice Čech a již v pátek 28.6.1866 došlo u Jičína k jedné z nejkrvavějších bitev této války. Saská a rakouská armáda tuto bitvu prohrála, stejně jako rozhodující bitvu této války dne 3. července u Hradce Králové.
Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Kbelnice