Kostel gotického původu v Bystřici přestavěn renesančně v 16. stol., v 19. stol. upraven novogoticky a přistavěna věž. Vnitřní zařízení novogotické z konce 19. stol., varhany z r. 1888. Nyní restaurován a využíván církví i obcí. Dochován renes. zvon a křtitelnice.
Bystřice - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Obec Bystřice ležící kolem údolí stejnojmenného potoka je prvně zmiňována r. 1396, podle jiných pramenů r. 1365. Podle archeologických nálezů byla tato lokalita osídlena již od pravěku. Obec leží na silnici II/501 spojující Libáň a silnici I/32 u Starého Místa a současně mimo železniční síť i turistické značení. Má asi 340 obyvatel. Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na hřbitově v nejvyšší části obce v místě, kde z ní silnice vychází směrem na Střevač.
4.6. 2017
historie

Gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie byl na návrší nad obcí vystavěn v polovině 14. stol. Z této původní stavby se dochovala asi šestidílná žebrová klenba v presbytáři. Během husitských válek byl kostel zřejmě poničen a proto byl v 16. stol. renesančně přestavěn a nově vybaven. Z této fáze se dochovala cínová křtitelnice z r. 1572 a zvon z r. 1578. Obě tyto pamětihodnosti jsou dílem mistra Petra z Mladé Boleslavi. K západnímu průčelí byla r. 1857 přistavěna hranolová věž. Na ní jsou hodiny, jejichž zajímavostí je záměna funkce ručiček. Velká totiž ukazuje hodiny, zatímco malá minuty. V téže době byla prodloužena loď, novogoticky upravena a opatřena plochým stropem. V r. 1881 byly zvenčí přistavěny opěráky k pětiboce uzavřenému presbytáři. Nyní je to jednolodní obdélná stavba s věží na západě a presbytářem s úzkými lomenými okny na východě. Vnitřní zařízení je vesměs novogotické, hlavní…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a informační tabule), 4.6. 2017

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Bystřice