Panský dvůr Zájezd tvořil spolu s dalšími dvory zázemí hradu Kost. Zánik dvora se předpokládá po polovině 19. stol. Z obytných a hospodářských budov dodnes už nic nezbylo. Jedinou památkou po dvoru jsou tři zděné kamenné pilíře tyčící se přímo na skalách a pozůstatek studny pod nimi.
© Luděk Vláčil 07/2013
Panský dvůr Zájezd se nacházel v Českém ráji u vsi Podkost nahoře za skalami nad Černým rybníkem nedaleko gotického hradu Kost. Po obytných a hospodářských budovách, stojících na plošině za skalami, už nic nezbylo. Jako jediná památka po dvoru se přímo na skalách tyčí tři zděné kamenné pilíře, které pravděpodobně nesly zastřešenou dřevěnou lávku, z níž se měla vytahovat voda ze studny. Ta byla vyhloubena do skály pod prostředním pilířem. Zda byla studna někdy v provozu, již není známo. Jisté je, že se zde částečně zasypaná či částečně dokončená studna nachází. Půjdete-li se podívat na místo, kde dvůr stával, nešplhejte přímo mezi pilíři, ale raději použijte cestu odbočující na úpatí skalního obydlí vlevo lesem nahoru.
Luděk Vláčil - zdroj: http://folprecht.blog.idnes.cz/blog.aspx?c a další, 1.2. 2017

historie

Dvůr Zájezd (Zagezd) byl dominikálem hradu Kost, tedy panskou půdou, která byla obdělávána ve vlastní režii pomocí dvorské čeledi a roboty poddaných. Dvůr s výměrou pouze 83,5 korců (necelých 24 hektarů) byl nejmenším z panských dvorů tvořící zázemí hradu Kost. Na místě, kde stávaly hospodářské a obytné budovy dvora Zájezd, dodnes nic nezbylo a je zarostlé lesem. Na Císařském povinném otisku map

Luděk Vláčil - zdroj: http://folprecht.blog.idnes.cz/blog.aspx?c a další, 26.1. 2017

Dvůr na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Čech (z r. 1842)