Zámek byl postaven Valdštejny v 16. stol. na místě starší tvrze. Mezi lety 1730–37 byl hrabaty z Morzinů barokně přestavěn. Dnes je zde informační středisko, měst. knihovna a kanceláře tech. služeb. První patro je užíváno ke kulturním akcím.
Zámek
Letecký snímek z jihovýchodu
2003 ©Josef Svoboda
Zámek se nachází při horní části náměstí, hned vedle autobusového nádraží. Zámek není určen k prohlídkám. Sídlí zde knihovna, informační středisko (PO-PÁ 10 -18 hodin, SO 9 -12 hodin), loutkové divadlo a kulturní středisko.
10.5. 2006

Historie a současnost

Zámek, který byl postaven v 16. století Valdštejny na místě tvrze z konce 13. století. Barokně byl přestavěn mezi lety 1730 – 1737 hrabaty z Morzinů a později se dočkal také dalších úprav. Zámek je trojkřídlý, patrový, boční křídlo při náměstí je zvýrazněno mansardovou střechou a členitější barokní fasádou. V přízemí jsou křížové hřebínkové a valené klenby s výsečemi. Volná rekonstrukce původní tvrze zhotovená podle popisu Augustina Sedláčka a J. J. Fučíka je zachycena na obraze A. Chmelíka v místním muzeu. V současné době v přízemí Zámku sídlí Kulturní a informační středisko, Městská knihovna a kanceláře Technických služeb. V prvním patře nalezneme velký sál, ve kterém se konají nejrůznější výstavy, koncerty, besedy, společenské zábavy a plesy, dále společenský salonek a loutkové divadlo. Altán na nádvoří Zámku se též využívá pro nejrůznější hudební produkce. Pod budovou se nachází krásné…  číst dále

Oficiální stránky města Lomnice nad Popelkou (www.lomnicenadpopelkou.cz), 1.1. 2004

Další texty historie