Zřícenina původně vyhlídkové novogotické věže postavené v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem. Jméno získala podle křestního jména jednoho z knížat Rohanů.
Alainova věž od jihu.
Věž je postavena z pískovcových kvádrů bez oken, je asi 13 metrů vysoká. Objekt je ve špatném stavu a obrostlý dospělou lesní vegetací.
mapa 1:50 tis. KČT č. 19, 26.4. 2003
popis

Alainova věž je jednopatrová kamenná stavba s ochozem o půdorysu pravidelného osmiúhelníku. Celková zastavěná plocha přesahuje 30 m2. Zdivo je provedeno z hladce opracovaných neomítaných pískovcových kvádrů. Věž má výšku 10,5 metrů. Ve výšce asi 6 metrů je dřevěná podlaha na trámech. Do horního patra se vcházelo po levotočivém schodišti ve středu stavby. Odtud už jen krátké schody do osmiboké střešní nástavby. Ochoz věže byl lemován kamenným zábradlím. Věž měla vznosné vstupy ze severu a i jihu ve tvaru gotického lomeného oblouku. Zde bývaly dřevěné dveře se skleněnou vitráží. Na věži je nápis "Alain Thurm" a nápis: "Dem Andenken desk Durchlauchtigen Prinzen Alain Rohan k.k. Escad Comand.(nečitelné).ei Lichtenstein Huszaren gewidmet geb am 8.October 1829. gest am 28. Sept. 1857" (Text přečetl a publikoval v roce 2006 František Mikule, Lomnice n. P.) Tento nápis se vztahuje k tragické události, kdy se mladý princ Alain, synovec Kamila Rohana,…  číst dále

JC dle www, 6.3. 2017

Alainova věž

Původně vyhlídková novogotická věž a lovecký posed jižně pod vrcholem Tábora. Byla postavena v roce 1862 knížecím stavitelem Pruvotem při pramenech a pojmenována podle křestního jména jednoho z knížat Rohanů. Nad vchodem je vsazena deska s názvem věže. Alainova věž byla vybudována na popud majitelů zdejšího panství, rodu Rohanů, jako součást obory. Rohanové pochází z francouzské Bretaně, jehož kořeny sahají až do poloviny 10. století. Do českých zemí přicházejí Rohanové jako uprchlíci po Velké francouzské revoluci a císař František I. jim uznává jejich knížecí titul. Kníže Karel Alain Gabriel Rohan se usazuje na zámku Sychrov a odsud postupnými nákupy rozšiřuje své panství. Jeho syn Kamil Josef Rohan tak zakupuje v roce 1834 i zdejší lomnické panství a je to právě on, kdo nechává, kromě jiného, postavit zdejší Alainovu věž. Věž navrhl architekt rodu Rohanů Josef Pruvot, jenž je v jejich slubách od roku 1851 a jehož…  číst dále

26.4. 2003

Vývoj událostí místa

• 1834

Kamil Josef Rohan zakupuje lomnické panství a nachává postavit Alainovu věž.

• 1862

Stavba věže je dokončena podle dle plánů Josefa Pruvota

• po roce 1945

Majetek je zabaven a vež slouží jako sklad krmiva. Po několika letech je opuštěna, zpustošena vandaly a poté začíná chátrat

Koupilo zříceninu od Lesů České republiky město Lomnice nad Popelkou

Věž prošla kompletní rekonstrukcí a úpravou okolí