Bývalá tvrz, prvně zmiňovaná v r. 1360. Náležela příslušníkům z rodu Labouně. R. 1511 byla prodána. Už v r. 1567 je známo jméno Hrádek a tvrz je již zpustlá. Dnes viditelný příkop a val vysoký 3 m. Opevnění není pouze na západní straně.
oválné tvrziště, příkop a vpředu porušený val z jihovýchodu
Okrouhlý pahorek tvrze o průměru necelých 30 metrů je dodnes obklopen zachovalým příkopem a valem vysokým až 3 m, pouze na západní straně je opevnění již neznatelné. Plocha tvrziště je rovná, bez terénních depresí, jen na severu je téměř neznatelná čtvercová prohlubeň. Pod Hrádek, v některých pramenech nazývaný Zlivštejn, se dostaneme po polní cestě, která vychází ze zpevněné komunikace z jihozápadního cípu Údrnic. Místo se nachází v bývalé třešňovce a je dnes hustě zarostlé náletovými dřevinami. V zimních měsících je tvrziště dobře patrné, v létě se bez sekery, pily a dobré fantazie neobejdete o:).
Aleš Novák , 19.3. 2011
historie

Ves Údrnice se poprvé připomíná v roce 1318. Dle nalezené keramiky ze střední doby hradištní (9. století) můžeme usuzovat na starší osídlení v prostoru kolem dnešního kostela sv. Martina. V roce 1360, kdy náleží Údrnice příslušníkům zemanského rodu z Labouně, je zmiňována tvrz a k ní náležející dvůr. Ve druhé polovině 14. a na počátku 15. století se uvádí ještě několik příslušníků rodu z Labouně, kteří rovněž používali přídomku z Údrnic. V roce 1511 prodal Petr Údrnický z Labouně tvrz, dvůr a ves Údrnice majiteli sousedního velišského panství Mikuláši Trčkovi z Lípy. Tím tvrz pozbyla významu panského sídla a zřejmě rychle zpustla. V roce 1567 je tzv. Hrádek uváděn již jako pustý.

Aleš Novák , Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /VI – Východní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984 a www.obcecr.cz/udrnice/, 19.3. 2011

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Údrnice