Hrad založený Čeňkem z Vartenberka na konci 14. století. Dobyt vojskem krále Jiřího z Poděbrad roku 1467. Po třicetileté válce již zříceninou.
Trosky
Hrad Trosky se tyčí na dvou dominantních čedičových sopouších v Českém ráji jen několik málo km od Hrubé skály (na dohled). Do Turnova vláčkem a odtamtud je možné courákem do Borku pod Troskami a dále pěšky po vlastní ose. Pro motorizované je přímo pod hradem parkoviště.
28.5. 2002

historie

Hrad Trosky byl postaven na dvou izolovaných čedičových sucích, které předurčily vzhled i dispozici objektu. Lze říci, že stavitelé hradu, se skutečným smyslem pro účelnost a plné využití daného prostoru, pojali stavbu jako komplex budov, umístěných na skalním bradle mezi oběma skalisky s věžemi, jimž lid již dávno dal příznačná jména: vyšší a štíhlejší Panna, nižší a hmotnější Baba. Pevnost hradu

Husité před Troskami
    Husitské vojsko, drtící odpůrce kalicha, přitáhlo i k pyšným Troskám, jejichž pán Oto z Bergova pronásledoval stoupence „podobojí“, a chystalo se hrad pokořiti. Husité se nechtěli zdržovati jeho obléháním, neboť o něm bylo známo, že má spojení se širým okolím tajnými chodbami, jimiž možno uprchnouti až kamsi nad Rovensko. Rozhodli se zahájiti proti němu ihned boj. Střední část hradu neodolala prudkému

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Bába a Panna
    V XV. století žily na Troskách dvě příbuzné ženy, které se tak nenáviděly, že se každá usídlila v jiné věži. Na Bábě bydlela Markéta, vdova po Otovi starším z Bergova, na Panně její vnučka, která se jmenovala Barbora. Markéta byla zapřisáhlou katoličkou, Barbora byla víry kališnické, k níž přestoupila po smrti svého ženicha. Nejprve se mezi nimi započaly hádky pro víru. Ráno, sotvaže dopadla na zdi

Brána do jiných světů?
    Trosky, dominanta celého kraje, leží v Jičínské pahorkatině, JZ od Turnova. Dva strmé čedičové vrcholy, jejichž vzhled ještě umocnila výstavba hradu ve 14. století, jsou opředené množstvím mýtů a legend. Vždyť tento unikátní přírodní útvar lákal svým bizarním zjevem a strategickou polohou již odpradávna. A jak uvidíme, možná ještě i něčím podstatně záhadnějším, něčím, co se dotýká i těch

Fantastická Fakta 1/2002, Jiří Unger, 4.3. 2003
    Poklad v troskách
    Trosky byly kupodivu troskami nazývány i v době, kdy hrad stál ještě nepoškozen. Mohl za to tvar útesů, na kterých stály obě věže, připomínající rozvaliny. Ota z Bergova, pán na Troskách a Chlumci, přepadl opatovický klášter v době, kdy byl jeho opatem Lazur. Je tedy možné, že ve zříceninách hradu se ukrývá alespoň část proslulého opatovického pokladu. Je to prý pod podlahou Panny v hlubokém sopouchu.

Vendula Dvořáčková, 222 tajemných míst do kapsy, 21.10. 2004

D .Menclová
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1396

Poprvé se uvádí v přídomku Čeňka z Vartemberka „z Trosk" zřejmě zakladatele hradu.

• koncem 14. století

Finanční těžkosti přinutily Čeňka k postoupení Trosk králi Václavovi IV.

• 1425

Žižka při svém tažení na Turnovsko Trosky dobýval, přičemž vyhořela věž Baba, ale posádka na Panně se ubránila.

• 1438

datum je přibližné

Zradou se hradu zmocnil pověstný zemský škůdce Kryštof Šof z Helfenburka a jeho společník Švejkar. Ota mladší z Bergova byl zajat.

• 1440

Trosky odolaly obležení vojsky východočeského a boleslavského landfrídu.

• 1444

Ota z Bergova získal trosky zpět.

• 1455

Trosky s celým panstvím koupil Jan Zajíc z Házmburka.

• 1469

Královské vojsko oblehlo a dobylo Trosky.

• 1497 - 1508

Získal panství Jan ze Šelmberka.

• 1508 - 1524

Byly Trosky v držení Jindřicha ze Šelmberka .

• 1559

Koupil Trosky Jindřich ze Smiřic a připojil je k panství Hrubá Skála.

• 1639

Se hradu zmocnili Švédové.

• 1648

Vypálení hradu císařským vojskem a vyhnání Švédů.

• 1681

Navštívil Trosky Bohuslav Balbín, podle jeho mínění byla podstatná část hradu ještě schopna opravy a záchrany.

Nový majitel hruboskalského panství a Trosek se stal Jan Lexa z Aehrenthalu.

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Troskovice