Komárovský rybník u Branžeže byl jako jediný ze soustavy pod hradem Kost ve 20. stol. obnoven a zvětšen na 54 ha. Pro malebné okolí, písečné dno a jeho pozvolné klesání vyhledávané rekreační místo se dvěma kempy, chatovými osadami a objekty.
Komárovský rybník
Komárovský rybník leží pod Příhrazskými skalami na katastru obce Branžež východně od jejího centra. Má rozlohu 54 ha, dosahuje hloubky nejvýše 4,5 m a napájí ho říčka Kněžmostka s drobnými přítoky. Rybník se nachází v rekreační oblasti Branžež-Nová Ves a je vyhledáván pro pozvolný vstup do vody a písčité dno. Je proto ideální pro rekreaci s dětmi. Na jižním a západním břehu jsou kempy a chatové osady. Rybník je ideální základnou pro výlety na hrad Valečov, vrch Mužský, Drábské světničky, Hynštu, Příhrazy, hrad Kost a jiné skvosty Českého ráje.
Michaela Hromadová, 28.12. 2007
historie

Komárovský rybník v Českém ráji je často označován přídomkem "u Branžeže", neboť na katastru této obce leží. Rybník stejného názvu se totiž nachází i poněkud jižněji u Dymokur na Nymbursku. Komárovský rybník je jediným zachovaným velkým rybníkem ze soustavy, která byla vybudována na toku říčky Kněžmostky. Ta soustava začínala pod hradem Kost a pokračovala po proudu až k Branžeži. Všechny rybníky tohoto komplexu byly ve 20. stol. zrušeny a pouze Komárovský byl opět obnoven. Jeho původní rozloha však byla asi třetinová, jak dokládají i staré fotografie z doby 1. světové války. Rybník je poprvé připomínán r. 1604 a jeho název je památkou na dávno zaniklou vesnici Komárov. Jeho tvar je protažený od západu na východ. Západní břeh zčásti tvoří sypaná, asi 350 m dlouhá hráz, v jejímž středu je výpusť. Západní, východní a částečně i severní břeh jsou otevřeny do luk, východní břeh je pak zčásti porostlý rákosinami. Za severního břehu…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj Tomáš Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 20.7. 2016

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Branžež