Původně gotický kostel ze 13. stol., barokně přestavěn pravděpodobně v letech 1674–1677. V r. 1792 upraven pozdně barokně. Jednolodní stavba obdélníkového půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem. Před západním průčelím hranolová věž. Původně farní, nyní filiální kostel.
kostel a márnice
Malá ves Hradíšťko leží na návrší nad levým břehem Cidliny a je doložena od r. 1384 i s dominantním kostelem. Dnes je to osada asi s dvacítkou obyvatel, která je místní částí obce Žeretice, ležící na opačném břehu řeky. Hradíšťko se nachází na vedlejší silnici asi 2 km severně od města Vysoké Veselí. Asi 3,5 km dále na severovýchod je nejbližší železniční zastávka Butoves na trati 041 z Hradce Králové do Jičína. Kostel sv. Matouše na nejvyšším místě vsi je zdaleka viditelný.
30.10. 2017
historie

Jako gotický kostelík je prvně zmiňován již r. 1384. Barokně byl přestavěn pravděpodobně v letech 1674–1677 a r. 1792 proběhla významná pozdně barokní úprava. Kostel je jednolodní orientovaná stavba obdélníkového půdorysu s trojboce uzavřeným presbytářem. Před západním průčelím se tyčí hranolová věž s hlavním vchodem. Presbytář je sklenut valeně s konchou v závěru, loď pak valeně s výsečemi. Triumfální oblouk je půlkruhový. Strop kostela je vyzdoben štuky a malbami z konce 17. stol. Vnitřní zařízení je vesměs rokokové z doby kolem poloviny 18. stol. Hlavní oltář je opatřen obrazem z 2. poloviny 19. stol. Dva boční oltáře z 1. poloviny 18. stol. nesou obrazy českých malířů Jana Jiřího Köppela (1700-1769) a Josefa Kramolína (1730-1802). Další dva boční oltáře v lodi pocházejí z 50. let 18. stol. Mramorová kropenka je datována rokem 1674. Kostel sv. Matouše stojí na funkčním hřbitově, v jehož rohu se nachází…  číst dále

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Hradíšťko