Jezuitská kolej, součást rozsáhlého bloku jičínských jezuitských staveb. Budovaná od roku 1628. Ohledně autorství se vedou spory - může se jednat o projekt A. Spezzy, G. Pieroniho či G. B. Mariniho. V letech 1658 - 62 přistavěna ke koleji dvě křídla.
Jezuitská kolej - pohled od jihovýchodu
Jezuitská kolej se nachází asi 200 metrů od Valdštejnova náměstí v Jičíně, vedle kostela sv. Ignáce.
Milan Caha, 20.7. 2007
historie

Jezuité byli povoláni do Jičína Albrechtem z Valdštejna r. 1622. Jezuitská koleje je součásti bloku jezuitských budov, zaujímající celou západní část města za kostelem sv. Ignáce: západně od kostela je kolej, spojená na severu budovou gymnasia s budovou semináře, na niž na severovýchodě navazuje lékárna a nemocnice. Jižně pod kolejí je dům alumnů. Budova koleje byla založena na místě řady zbořených měšťanských domů. Základní kámen koleje byl položen 6. června 1628. Ohledně autorství plánů se vedou spory, a tak se může jednat o projekt A. Spezzy, G. Pieroniho či G. Mariniho. Od roku 1632 stavba probíhala pod vedením N. Sebregondiho. V letech 1658 - 62 přistavěna ke koleji dvě křídla na východě, z nichž severní navazuje na kostel sv. Ignáce. Po zrušení řádu v r. 1773 byly do koleje umístěny kasárny. Po II. světové válce byla budova užívána československou lidovou armádou a od r. 1968 do r. 1990 sovětskou armádou. Po odchodu vojsk zůstala tato…  číst dále

Milan Caha, Zdroj: kol.: Umělecké památky Čech, část 1. [A/J], Academia, Praha 1977, 20.7. 2007

Další texty historie