Postaven v letech 1630-34, upraven do klasicistní podoby v roce 1768, v roce 1813 zbudovány arkády. Od této doby chátral až do 19. století, kdy se dočkal oprav a v současné době celkové obnovy.
Lodžie s parkem
K zámku vede z centra Jičína příjemná lipová alej. Je určena pro pěší i pro cyklisty. Od zámku na Valdštejnově náměstí v centru je to k Valdštejnově Lodžii asi 2 kilometry. Další variantou je vlakové spojení (zastávka Jičín – město). Autem je nutno se vydat směrem na Lomnici nad Popelkou a Semily a zaparkovat před zámečkem. V okolí zámku je kouzelný park s mnoha druhy dřevin a keřů. Na konci parku směrem k železniční zastávce je poustevna s poustevníkem. Návštěva zámku je velice příjemným zpestřením výletu do Jičína. Jičín a okolí stojí rozhodně za návštěvu a nabízí tolik památek a zajímavostí, že je to na několik návštěv.
Aleš Marek, 12.1. 2006

KULTURNÍ IMAGINÁRIUM - koncept oživování Valdštejnské lodžie:

KULTURNÍ IMAGINÁRIUM je koncept oživování Valdštejnské lodžie na kulturně-komunitní centrum, zaměřené na současné živé umění a alternativní kulturu. Během r. 2012 zde vznikla nezávislá skupina umělců, dobrovolníků a pomocníků, kteří zde společně začali tvořit autorské projekty zaměřené na site-specific art, performance, taneční a výtvarné divadlo, začleněné do originálních kulturních akcí pro celou rodinu. V rámci tohoto projektu probá pravidelně: ČARODĚNÍ – magický den pro celou rodinu, SLAVNOST STROMŮ – rodinná akce v rámci mezinárodního Dne stromů, DIVOVÁNOCE – adventní akce s neobvykle pojatým živým betlémem, divo-dílnami, vánočními představeními, hudbou atd.

Další texty turistické
historie

Valdštejnská lodžie, neboli zámek Libosad, je lemován parkem a za ní Čestný dvůr. Celý komplex je původně raně barokní honosný letohrádek, který dal stavět kolem roku 1630 vévoda Albrecht z Valdštejna jako širší součást své Jičínské rezidence. Stavbu, vycházející svým konceptem z podoby italské příměstské vily, navrhl známý italský architekt Nicolo Sebregondi. Práce byly zastaveny roku 1634, kdy vévoda zemřel. Stavba tak nebyla dokončena podle původního plánu a nikdy nesloužila svému účelu. Letohrádek měl mít zahradu s fontánami a vodotrysky, v dolní části s velkými bazény. Kolosální zahradní průčelí letohrádku se mělo otevírat do zahrady ze tří stran. Klasicistně byl letohrádek opraven po roce 1768. V roce 1813 zbudována kašírovaná klenba arkád, potom postupně pustla a další opravy proběhly až v 19. století. Čestný dvůr před lodžií tvoří trojkřídlý přízemní objekt, který sloužil snad jako obydlí služebnictva, konírny, sklady…  číst dále

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý. Československá akademie věd a Ústav teorie a dějinumění. Vydala Academia v Praze 1982 (doplněno redakcí podle http://valdstejnskalodzie.cz; wikipedia.org), 12.1. 2006

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC),