Starý gotický kostel z doby kolem r. 1300 vyhořel r. 1832. Zachovaný původní presbytář a sakristie jsou dodnes součástí novogotického kostela z r. 1836 podle projektu Bernharda Gruebera. V letech 2001-2002 byla provedena vnější obnova stavby z daru mecenáše Bohuslava Jana Horáčka.
Všeň - kostel
© Jiří Špaček, 06/2016
Obec Všeň na rozhraní oblasti Českého ráje a údolí Jizery, která je prvně připomínána r. 1318, má dnes něco přes 500 obyvatel. Leží ve svahu pod skalní plošinou na křižovatce silnic III. třídy od Turnova, Příšovic a Vyskře. Nejbližší nádraží Příšovice na trati 070 z Prahy do Turnova je vzdáleno asi 4 km. Obcí prochází žlutě značená turistická trasa od nádraží Příšovice ke zbytkům hradu Kozlov, zvaného též Chlum, a dále přes Kacanovy na hrad Valdštejn.
5.8. 2016
historie

Původní malý kostelík nahradili páni ze Všeně Markvarticové v období kolem roku 1300 novým gotickým kostelem. Ze starého kostela se dodnes zachovaly presbytář a sakristie. Ani rozsáhlé přestavby za Jaroslava z Vartemberka v roce 1595 a za Rohanů po požáru v roce 1832 původní presbytář a sakristii nepoškodily a tak jsou i nyní součástí novogotického kostela. Autorem návrhu stávajícího trojlodí přistavěného v roce 1836 je Bernhard Grueber. V letech 2001-2002 byla provedena vnější obnova kostela z daru mecenáše Bohuslava Jana Horáčka. Po dokončené opravě 4. května 2002 plášť kostela požehnal arcibiskup Karel Otčenášek. Novogotické síňové trojlodí z tesaných kvádrů má polygonálně raně gotický presbytář s gotickou sakristií a novogotickou hranolovou věž v západním průčelí. Věž o výšce 36,5 m je v dolní části osmiboká, v horní části přechází ve čtyřbokou. V průčelí se nachází znak Rohanů. Na…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Všeň a děkanství Mnichovo Hradiště), 4.8. 2016

půdorys kostela, černě gotické zdivo, šrafovaně novogotická přístavba