Výrazné tvrziště zaniklé obce Chvistonosy nedaleko Martinovic, které bylo v držení rodu Horkých z Chvistonos. Tvrz zanikla někdy na přelomu 15. a 16. století.
Kousek na severovýchod od Martinovic se zachovalo vodní tvrziště. Dispozice jsou dvojdílné – jádro tvrze a předhradí – obklopené výraznými příkopy (dodnes částečně napájené potokem) a valy.
iV, 24.4. 2007
historie

Koncem 14. století je znám rod Horkých z Chvistonos, v jejichž držení byla zdejší tvrz. Poslední mužský představitel rodu zemřel před rokem 1476 a zanechal po sobě tři dcery. Od jedné z nich, Elišky, se sídlo dostalo do držení Jana Ceteňského. Začátkem 16. století se tvrz a poplužní dvůr uvádějí jako pusté. Po zániku tvrze se stala ves součástí mladoboleslavského panství.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Martinovice