Pozůstatky po hradu ze 14. st. Sloužil zřejmě jako předsunuté opevnění blízkého Valdštejna. Zničen r. 1440, kdy byl spolu s Valdštejnem dobyt zemskou hotovostí. Stavba byla dřevěná, dochováno podvalí a místnosti zasekané do skály.
Skalní hrad Kavčiny
Ve skále vytesaná místnost.
Skromné pozůstatky skalního hradu nedaleko hradu Valdšteina. Na místě je několik ve skále tesaných místnůstek, a jak už to u skalních hradů bývá, dobře patrné jsou i draže pro trámoví.
Filip Matoušek, 28.5. 2002

historie

Odborná literatura předpokládá, že Kavčiny pravděpodobně vznikly jako předsunuté opevnění či strážnice blízkého hradu Valdštejna. Jediná výslovná zmínka v historických pramenech pochází z roku 1440, kdy byly oba tyto hrady dobyty zemskou hotovostí. Hrad stával na úzké skalnaté ostrožně, resp. na jejích třech posledních skalních blocích. Jak dokládají dochované draže, byl postaven hlavně ze dřeva a ve

Za pásmem lesů na jih od hradu Valdštejna se na skalním ostrohu zachovaly zbytky hradu Kavčiny. Na místě, k němuž dnes už nevede žádná cesta, je shluk skal a v nich vytesané světnice; největší (nyní už se sesutým stropem) leží nejníž, o něco výš je menší místnost a na zcela nepřístupném skalním balvanu je místnost nejmenší. Archívní doklady mluví o tomto hradu v souvislosti s hradem Valdštejnem. Také k

půdorys hradu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek