Jediný mimoměstský kostel se dvěma věžemi na Jičínsku. První kostel v obci již r.1355. V l.1772–80 postaven nový barokní kostel. Zcela dokončen a vysvěcen byl až roku 1797. Opravy a restaurace kostela byly provedeny v letech 1904 a 1993.
Kostel Povýšení sv. Kříže v Ostružnu u Jičína
© Pavel Vítek 05/2007
Obec Ostružno leží 5 km západně od Jičína. Nachází se 1,5 km jižně od silnice I/16 Mladá Boleslav – Jičín. Ostružno leží na okraji CHKO Český ráj, 2 km severně se rozprostírá sklaní město Prachovské skály. Obec je dostupná autobusovou dopravou z Jičína. Kostel Povýšení sv. Kříže stojí uprostřed obce a není možné tuto mohutnou stavbu přehlédnout.
popis

Kostel Povýšení sv. Kříže je jedna z nejvýznamnějších a nejrozlehlejších staveb pozdního baroka na Jičínsku. Jedná se o jediný mimoměstský kostel se dvěma věžemi na Jičínsku. Již roku 1355 je v obci připomínán starší kostelík stejného jména. V letech 1772 – 1780 podle plánu stavitele Fr. Hegera byl postaven nový barokní kostel. Snad se stavby zúčastnil i I. Palliardi. Zcela dokončen a vysvěcen byl až roku 1797. Zaklenut je kupolí s lucernou, půdorys kostela je trojúhelný. Na klenbě kostela jsou vzácné fresky od J. Redelmayera. Interiér kostela je zařízen v rokokovém stylu a doplněn byl v 19. století. Opravy a restaurace kostela byly provedeny v letech 1904 a 1993.

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Ostružno