Původně renesanční pivovar založený roku 1592 Petrem Vokem z Rožmberka, rozšířený v roce 1768, později novodobé úpravy. V průčelí hlavní budovy cenný manýristický štít. Památkově chráněno.
Údolí, německy Niederthal, je vesnice, část města Nové Hrady v okrese České Budějovice. První písemná zmínka o ní je z roku 1359. Z pamětihodností kromě shora zmíněného pivovaru je zde ještě návesní kaple Panny Marie, barokní socha sv. Jana Nepomuckého, romantický park Terčino či Tereziino údolí, národní přírodní památka a přírodní památka Sokolí hnízdo a Bažantnice. Prochází jí silnice II/156 a má autobusové spojení jak s městem, tak i do okolí - Hojná Voda, Horní Stropnice, Trhové Sviny a České Budějovice. Z města sem vede červená turistická stezka (Stezka Českem), která pokračuje Terčiným údolím dále na Horní Stropnici.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 18.11. 2022
popis

Původně renesanční pivovar založený v roce 1592 Petrem Vokem z Rožmberka. Rozšířen v roce 1768; pozdější novodobé přestavby v roce 1873 a 1891. Stojí při silnici nedaleko vstupu do Terčina údolí. Je to zděná omítnutá patrová budova obdélného půdorysu. Severní průčelí je sedmiosé; hlavní západní průčelí dvouosé s obdélnými okenními rámy v prostých malovaných šambránách. Bohatě členěný raně barokní dvoupatrový štít s pilastry, volutami, slepými nikami a dvěma malými okny. Krytá je sedlovou střechou, z níž ční nástavba z 19. století s komínem. Sklepy jsou klenuté, v přízemí jedna místnost valeně klenutá s lunetami, ostatní místnosti plochostropé. Hlavní budova je památkově chráněná od 3. 5. 1958.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 18.11. 2022

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Údolí