Výklenková kaple přiléhající k západní stěně domu čp. 109 nedaleko hradu. Postavena pravděpodobně v první třetině 19. století. Zděná stavba obdélného půdorysu s pravoúhlou nikou v průčelí, s volutovým štítem a krytá sedlovou taškovou střechou. V nice socha sv. Jana Nepomuckého. Památkově chráněná.
Nové Hrady - německy Gratzen - jsou město nedaleko rakouských hranic, asi 30 km jihovýchodně od Českých Budějovic. Ve středověku bylo významnou pohraniční pevností. V písemných pramenech je zde zmiňováno slovanské hradiště a ve 13. století vrcholně středověký hrad, patřící rodu Vítkovců. Historické jádro je městskou památkovou zónou. Je zde spousta památek, z nichž nejvýznamnější jsou hrad, Buquoyská rezidence a nový zámek se zámeckým parkem, ze sakrálních památek kostel sv. Petra a Pavla, u něj pak klášter servitů Božího milosrdenství rodiny Panny Marie a hrobka hraběcího rodu Buquoyů na hřbitově. Z nejbližšího okolí vyniká Terčino či Tereziino údolí - národní přírodní památka s romantickými stavbami, umělým vodopádem a tvrzí Cuknštejnem a přírodní památka Sokolí hnízdo a Bažantnice. Město leží na silnicích II/154 Kaplice-Třeboň a II/156 České Budějovice-Nové Hrady. Dále zde vede kolem nového zámku silnice na hraniční přechod s Rakouskem Nové Hrady-Pyhabruck; u přechodu se nalézají hraniční kameny. V místní části Byňově-Jakuli, cca 5 km od vlastního města je železniční stanice Nové Hrady na trati č. 199 České Budějovice-České Velenice-Gmünd. Procházejí tudy cyklostezky 34, EV13, GW Rožmberského dědictví a 34,1048,EV13, Paměti Vitorazska a Paměti Novohradska; dále červená turistická stezka-Stezka Českem, která prochází městem; s modrou odbočkou u nového zámku směrem na PP Sokolí hnízdo a bažantnice a Petříkov (vlaková zastávka na trati č. 199 České Budějovice-České Velenice-Gmünd).
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 24.11. 2022
popis

Výklenková kaple v mírném svahu ohraničeném kamennou zídkou; přiléhá těsně k západní stěně domu čp. 109 při cestě k nedalekému hradu. Byla postavena pravděpodobně v první třetině 19. století. Je součástí zástavby historického centra. Je to zděná stavba na obdélném půdorysu. V průčelí se otvírá pravoúhlou nikou, která je uzavřena dvoukřídlými dvířky. Nad korunní římsou vystupuje volutový štít s lemovanými rameny ukončený stlačeným obloukem. V ploše štítu je oválné okénko, nad nímž je štukový symbol Nejsvětější Trojice ve tvaru Božího oka. Na vrcholu štítu je pak osazena koule. Krytá je sedlovou taškovou střechou. Interiér kaple je plochostropý a je v něm osazena na menze socha sv. Jana Nepomuckého. Kaple je památkově chráněná od 3. 5. 1958.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 24.11. 2022

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Nové Hrady