Jistebnická rybniční soustava je tvořena souborem 31 rybníků, největší Bezruč má 70 ha. Historie rybníkářství zde spadá až do pol. 14. stol. Rybníky jsou domovištěm bohaté fauny i flóry. Pravidelné výlovy rybníků a rozšířený sportovní rybolov.
pohled přes rybník Bezruč na panorama Beskyd v dálce
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Malé Třeboňsko – i tak by se dala nazvat nádherná krajina kolem řeky Odry se soustavou rybníků při obci Jistebník. Ačkoliv se rybníky nacházejí asi jen 5 km od nejbližších panelových sídlišť města Ostravy, překvapí Vás neposkvrněnou přírodou a krásným okolím. Jistebnická rybniční soustava je tvořena souborem 31 menších i větších rybníků, které jsou od sebe odděleny sypanými hrázemi. Ty jsou většinou zpevněny vysazenými stromy. Hráz mezi rybníkem Křivý a Bezruč lemovaná starými vrbami je dokonce využívána jako silniční spojka mezi obcemi Jistebník a Košatka. Největším rybníkem je Bezruč s rozlohou 70 ha. Dalšími rybníky jsou například: Starý rybník, Bažantí, ...

Historie rybníkářství i rybniční soustavy v okolí Jistebníku.
    Jistebnická rybniční soustava patří k největší soustavě rybníků v nivě řeky Odry na území naší republiky. Výstavba rybníků v této části krajiny spadá již do 14. století. Jsou velmi mělké a ohrazeny ze všech stran. Největší Bezruč má rozlohu 70 hektarů. Hojný výskyt především kaprů, štik, sumců a na některých rybnících i lín obecný. Býložravé ryby jsou zastoupeny především amurem bílým a tolstolobikem bílým a pestrým. V okrajových částech

Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců, 3.3. 2007