Moje místa 0
Empírový náhrobek majitele šumbarského zámku a panství hraběte Bedřicha z Arcu (1798 - 1835) v podobě obelisku z bílého mramoru v areálu havířovského hřbitova nedaleko zámku. Na náhrobku vytesán alianční znak rodu z Arcu.
Celkový pohled na náhrobek hraběte Bedřicha z Arcu
Graficke pismenko Ukryt zrakům mnoha obyvatel Havířova, nově zrodícího se města, které v 50. letech 20. století pohltilo i historické městečko Šumbark, stojí na městském hřbitově ve stínu mohutných lip zajímavý náhrobek. Patří bývalému majiteli šumbarského panství, Bedřichu (Friedrichu) hraběti z Arcu (1798 – 1835). Ten získal městečko Šumbark se zámek a dvorem v roce 1827. Právě on nechal přestavět budovy dvora a zámek do moderní empírové podoby. Současně přibyly některé nové budovy dvora. Zřídil i menší romantický park. Hrabě Bedřich z Arcu (de Arc, von Arco) zemřel v roce 1835 a byl pohřben na hřbitově nedaleko šumbarského zámku. Jeho hrob je tvořen ...
Jan P. Štěpánek podle M. Makowski: Šlechtická sídla na těšínském Slezsku, Regio, Český Těšín 2005, 8.11. 2006

popis

Překlad německého nápisu umístěného na přední straně náhrobku: „Hrobka jeho blahorodí p. říšského hraběte Friedrich von Arca, pána na Šumbarku, narozeného 11.11.1797, zemřel 21. září 1835. Libé odpočinutí jeho popelu!“
    Miroslav BITTER, 10.1. 2007