Farní kostel Navštívení Panny Marie z let 1809-11. Nahradil dřevěný kostelík, zmiňovaný již roku 1560, který byl do r. 1672 zasvěcen sv. Markovi. Ve 20. stoleté utilitárně upravován.
celkový pohled od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Nedaleko nenápadného zámku v Zábřehu nad Odrou (dnes městská část Ostrava – Zábřeh), uprostřed menšího parčíku stojí druhá z místních historických dominant, farní kostel Navštívení Panny Marie. Jednolodní stavba s bočnímu kaplemi a menší průčelní věží byla vystavěna v letech 1806 – 1811 nákladem Náboženského fondu. Tehdy novostavba nahradila starý dřevěný kostelík zasvěcený sv. Markovi, o kterém pochází první písemná zmínka již z roku 1560. Nové patrocinium zasvěcené Navštívení Panny Marie získal kostel v Zábřehu po rekonstrukci v roce 1672. Starý kostelík byl v souvislosti se stavbou nového kostela zbořen. V roce 1874 se Zábřeh nad ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 25.1. 2006

Navštívení Panny Marie