Patrový barokní zámek postavený, snad na místě stržené dřevěné tvrze, počátkem 18. stol. za Lichnovských z Voštic. Počátkem 20. století sloužil jako sirotčinec. Na konci války v r. 1945 byl poškozen, po válce opraven a dnes je zde domov důchodců.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 09/2004
Obec Smolkov leží západně od Ostravy v údolí řeky Opavy. Zámek se nachází asi uprostřed obce v její severní části. Dnes zámek slouží potřebám domova důchodců, je oplocen, ale přístup k zámku je zpravidla možný.

Popis zámku

Původní barokní zámek postavený počátkem 18. stol. byla dvoupatrová budova. Bohužel při osvobozovacích bojích v roce 1945 byl zámek silně poškozen a proto při opravě po roce 1945 byla budova snížena o jedno patro a tak ji můžeme vidět také dnes. Jedná se menší přízemní budovu s podkrovím. Průčelí s jednoduchou empírovou fasádou je členěno středním nehlubokým rizalitem. Nad ním podkroví s empírovým trojúhelníkovým štítem. Fasáda členěna pilastry a okenními chambranami. Přímo před hlavním vchodem je parčík s plastikou. Ke vchodu tak vedou dvě obloukovitě se sbíhající cesty.

Další texty historie

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP),