Kostel svatého Mikuláše vystavěn na přelomu 17. a 18. století. Nad vchodem kamenný erb kardinála Schrattenbacha. Koncem 2. světové války kostel poničil požár. Shořela kostelní věž a také matriční knihy. V roce 1998 prošel kostel rozsáhlou opravou.
Pohled na kostel sv. Mikuláše
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše – dominanta obce Rychaltice na úpatí Palkovických hůrek. Pro stavbu kostela byla vybrána hrana říční terasy zvedající se nad pravým břehem říčky Ondřejnice. Kostel tvoří jednoduchá barokní jednolodní stavba s obdélným presbytářem a štíhlou věží v průčelí ukončenou cibulovitou bání. Nad zdobeným kamenným portálem do kostela se nachází kamenný alianční znak stavebníka kostela, olomouckého biskupa a majitele zdejšího panství Volfganga Hanibala hraběte Schrattenbacha (1711 – 1738). Kostel je obklopen hřbitovem se zdí. Od hlavní silnice při Ondřejnici vede ke kostelu schodiště. Při vchodu do kostela jsou dochovány dva velmi zajímavé náhrobní kameny. ...

historie

První zmínka o kostel v Rychalticích je již z roku 1506. Ten byl původně dřevěný a stával na místě současného, který byl vystavěn v letech 1726 – 1729. Patronem kostela se stal sv. Mikuláš.
    Pozdrav z Frýdecko-Místecka (V. Peter), 24.11. 2005