polodřevěné kupecké domy

Frýdek - Hluboká ulice
Soubor tří polodřevěných kupeckých maloměstských domů z přel. 18. a 19. stol. v dolní části Hluboké ulice ve Frýdku. Horní části domů zbořeny koncem 80. let 20. stol., přízemí v r. 2005. Současné domy jsou v předních částech kopiemi starších průčelí.
Kupecké domy v dobách své doznívající slávy, ale ještě celé - 70. léta
Graficke pismenko Unikátní soubor 3 podsíňových polodřevěných domů na Hluboké ulici ve Frýdku byl jedinečnou ukázkou maloměstské zástavby historického Frýdku. Svou hodnotou neměly na celém severovýchodě Moravy a Slezska konkurenci. Komplex 3 domů stál na dolním konci středověké Hluboké ulice naproti Rytířského (Langova) domu při zbořené lískovecké bráně. V jednom z domů žili prarodiče hudebního skladatele Leoše Janáčka. Tyto domy přežily všechny doby, války a pohromy. V této podobě přežívaly i v dobách kdy komunisté na frýdecké radnici usilovali o vybydlení historického jádra města a jeho zničení tím, že do uvolněných domů nastěhovali cikánské rodiny. Na konci 80. ...

Připomínají historii kupeckých domů
    V Muzeu Beskyd proběhla na jaře 2005 studijní výstava Kupecké domy na Hluboké ulici. Byla to výstava ohlížející se za zajímavou historií nedávno definitivně zaniklých kupeckých domů, které byly jedinečně dochovanou památkou, která přibližovala bydlení v 18. a 19. století. Výstava dala nahlédnout prostřednictvím fotografií a plánů také do interiéru těchto barokních domů. V místě kupeckých domů byla zástavba pravděpodobně už od 14. století. Díky

Marek Weissbrod, 18.5. 2005

61-62 Ostravsko