Barokní kamenná plastika sv. Barbory z 20. let 18. stol od Matyáše F. Weissmanna. Původně umístěna u vstupu na městský hřbitov, dnes Komenského sady. Nejpozději v 50. letech přemístěna ke kostelu sv. Jošta.
celkový pohled na sochu sv. Barbory
© Jan P. Štěpánek 05/2020
Graficke pismenko Kamenná plastika sv. Barbory vznikla ve 20. letech 18. století v dílně známého frýdeckého sochaře a řezbáře Matyáše F. Weissmanna. Původně byla socha umístěna při vstupu na starší městský hřbitov kolem kostela sv. Jošta, později přeměněný na počátku 20. století v městský park, známý dnes jako Komenského sady. Neznámo kdy, pravděpodobně nejpozději koncem 50. let 20. století, byla socha přemístěna ke vstupu do kostela sv. Jošta, kde se nachází dodnes. Socha je vyvedena spolu s hlavními atributy, se kterýma bývá světice Barbora zobrazována: v levé ruce drží kalich, u pravé nohy se pak nachází věž se třemi okny. V minulosti, dle dochovaných starých ...
    socha, monument
     Frýdek-Místek  (FM)