Blok původně židovských činžovních domů z dob rozvoje textilního průmyslu ve Frýdku z konce 19. a začátku 20. století. Zajímavostí je poloha přímo nad někdejším Bílým potokem. Domy částečně zachované, jejich podoba pozměněná rekonstrukcí na konci 20. stol.
Dům na ulici Krátká čp. 1113
Nejstarší z bloku židovských budov. Světlejší kameny a obrys okna naznačují někdejší vchod do židovského obchodu.

Činžovní domy židovských majitelů pro zaměstnance textilních továren na Těšínské ulici:

Graficke pismenko V souvislosti s rozvojem textilních továren ve Frýdku stoupala i poptávka po bydlení. Rodina Landsbergerů a Munků, židovských majitelů textilních továren, proto podpořila známé, aby vystavěli nedaleko ústí Bílého potoka (dnes křižovatka ulic Krátká a Těšínská) činžovní dům či domy pro dělníky. První z domů, dnes čp. 1113 (tehdy 113), vznikl kolem roku 1899. Později, kolem roku 1905, byl v podobném stylu dostavěný dům čp. 1114 a na vzniklém dvoře, ohrazeném Bílým potokem a novostavbami, pak ještě dobudovali majitelé, rodina Špicerů (Schpitzerů) dům čp. 1115 přístupný shora zastavěným průjezdem mezi první dvojicí domů. Majitelé domů, rodina Špicerů, ...
Martin Kovář, pamětníci a dcera původních majitelů, 5.10. 2013