hrad Klenov

Zámčisko, Havránka, Vreuntspergk, Freundsberg
Skalní hrad na vrcholu Klenov nad přehradou Bystřička. Na centrálním skalisku dochovány záseky pro ukotvení trámů. Lze jej snad ztotožnit s hradem Vreuntspergkem písemně doloženým r.1308. Hrad zanikl požárem na počátku 14. století.
Ústřední skalisko od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Velmi nepatrné terénní náznaky bývalého skalního strážního hradu na vrcholu beskydského kopce Klenov, zvedajícím se strmě nad hlubokým údolím potoka Bystřice, na němž byla ve 20. století vybudována přehrada Bystřička. Klenov je tvořen skalnatým, k jihu stoupajícím vrcholovým hřebenem, jež na jihu vrcholí nejvýše položeným bodem Klenov (678 m.n.m), též lidově zvaným Zámčisko. Vrchol je tvořen souborem skal s ústřední dominantní skálou zvanou Havránka. Nejsnadnější cesta na hrad vede od hráze přehrady Bystřička, odkud vede až do sedla těsně pod vrcholem Klenova modrá turistická značka. Celkem je to trasa asi 2,5 km dlouhá.

Klenov - popis vrcholu a hrádku

Vrchol Klenova je tvořen výrazným skalnatým vrcholem s mohutnými skalními bloky, které vznikly puklinovým zvětráváním hřebenové lavice magurského flyše. V jeho nejvyšším bodě se nalézá největší a nejvýraznější skalní suk, nazývaný lidově „Havránka“. Toto skalisko o rozměrech cca 13 x 9 m s výškou asi 6 m tvořilo ústřední bod celého hradu. Na skále jsou stopy po umělých zásecích pro zakotvení konců trámů dřevěné konstrukce a také základové žlaby pro uložení spodního věnce srubové stavby. Tou byla pravděpodobně menší strážní věž, jež tvořila zároveň centrální objekt celého hradu. Podobné stopy po zakotvení trámů se nacházejí i na okolních skaliscích. Z toho lze usuzovat, že drobné srubové stavby se nacházely i v těsné blízkosti věže, při úpatí hlavní skály. Možnou menší strážnici lze předpokládat i na výraznějším skalisku na jihovýchodě, odkud šlo snadno kontrolovat přístupovou cestu v sedle mezi kopcem Klenov a vrcholkem Štípa…  číst dále

Jan P. Štěpánek s využitím Jiří Kohoutek: Hrady jihovýchodní Moravy, Archa 1995, 5.7. 2007

historie

Písemně není hrad na Klenově nikterak přímo doložen. Oblasti Klenova se však týkají pravděpodobně dvě písemné zprávy, pocházející z konce 13. století a počátku století 14. První z nich je listina z roku 1297, kde je zaznamenáno, že jistý Protiva z Doubravice blíže neurčené statky, které získal od krále a ležící po obou březích řeky Bečvy („Beyc“) daroval templářskému mistru Ekkovi. Druhou zprávou a rozhodně zajímavější je druhá listina z roku 1308 v níž se píše, že Vok z Kravař potvrzuje, že přijal od mistra templářů Ekka do nájmu na 31 let následující statky: „oppidum Setteinz cum castro Vreuntspergk“ (tedy městečko Vsetín s hradem Freundsberkem). Vezmeme-li v úvahu, že „oppidum Setteinz“ můžeme snadno ztotožnit s dnešním městem Vsetínem, pak nelze ani vyloučit, že onen „castrum Vreuntspergk“ by mohl být identický s opevněným strážním hrádkem na vrcholu Klenova. Časově by této teorii odpovídaly i archeologické…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle Jiří Kohoutek: Hrady jihovýchodní Moravy, Archa 1995, 5.7. 2007

Další texty historie

Půdorys místa

Situační plánek lokality hradu na vrcholu Klenov, Srovnáním v terénu je možno prohlásit, že plánek vykazuje poměrně velké odchylky od reality. Především co se týká existence a situování menších skalních bloků kolem ústředního skaliska.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Vsetín  (VS),