Hrady.cz
Barokní budova, která nahradila starší dřevěné děkanství, byla postavena v roce 1736. Fasáda budovy byla přestavěna na konci 19. století. Kamenný portál s reliéfem Sv. Rodiny byl vytvořen roku 1740.
budova děkanství z roku 1736
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Děkanství ve Dvoře Králové bylo původně (až do 18. století) dřevěnou stavbou. V roce 1736 byla stavitelem Bohumírem Justem z Trutnova postavena dnešní zděna barokní budova. Fasáda byla přestavena a zmodernizována na konci 19. století. Z původní fasády se dochoval bohatě zdobený kamenný portál z roku 1740, na kterém je kartuše s reliéfem sv. Rodiny. Budova je od 50. let 20. století památkově chráněna.

popis

Děkanství je obdélná patrová barokní budova, krytá valbovou střechou orientovaná severojižně, v delší fasádě sedmiosá, v kratší tříosá. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty valenými klenbami s lunetami, patro je plochostropé. Umělecky cenný portál z roku 1740 je umístěn ve středu delšího východního průčelí. Tvoří jej dva diagonálně postavené hranoly pokryté pilastry překryté bohatě zdobeným kladím s kartuší sv. Rodiny uprostřed, akantovými