Původně gotický kostel pocházel z 13. st.. Při požáru v r.1738 byl zcela zničen a v l. 1741–44 vystavěn kostel nový, podle projektu K. I. Dientzenhofera. Opravy po dalších požárech v l. 1778 a 1838. Poslední oprava provedena v 90. letech 20. století.
Kostel Narození Panny Marie v Hořicích
© Pavel Vítek 10/2007
Město Hořice (také se někdy uvádí Hořice v Podkrkonoší) se nalézá 22 km jihovýchodně od Jičína a 25 km severozápadně od Hradce Králové. Leží při silnici I/35 Hradec Králové – Jičín.
Kostel Narození Panny Marie nalezneme v centru města, 100 m jižně od hlavního hořického náměstí, Náměstí Jiřího z Poděbrad. Chrám je mimo pravidelných bohoslužeb využíván vzhledem ke své výborné akustice k pořádání koncertů a to nejen chrámové a varhanní hudby.

historie

První písemná zmínka o Hořicích pochází z r. 1143, v roce 1365 se uvádějí jako městečko. Ve 13. století byl založen původně gotický dvoulodní kostel zasvěcený Panně Marii. Na severní straně stávala věž. Požár, který roku 1738 postihl Hořice, zničil i kostel. Požár byl tak silný, že žár roztavil i chrámové zvony. Nový kostel byl vystavěn v letech 1741 – 1744 podle projektu architekta Kiliána Ignáce

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 4.11. 2007

popis

Kostel Narození Panny Marie je barokní stavba na půdoryse kříže. Interiér vybaven barokně a klasicistně, převážně z 2. poloviny 18. století. Nejstarší památkou kostela je cínová křtitelnice ze 16. století. Ve štítu kostela je umístěna sochy Madony vysoká 8 m. Dílo Václava Suchomela pochází z roku 1926. Uvnitř kostela obrazy křížové cesty z roku 1860 od hořického malíře Petra Maixnera. Dřevěné sochy

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Hořice