Původně gotický kostel pocházel z 13. st.. Při požáru v r.1738 byl zcela zničen a v l. 1741–44 vystavěn kostel nový, podle projektu K. I. Dientzenhofera. Opravy po dalších požárech v l. 1778 a 1838. Poslední oprava provedena v 90. letech 20. století.
Kostel Narození Panny Marie v Hořicích
© Pavel Vítek 10/2007
Město Hořice (také se někdy uvádí Hořice v Podkrkonoší) se nalézá 22 km jihovýchodně od Jičína a 25 km severozápadně od Hradce Králové. Leží při silnici I/35 Hradec Králové – Jičín. Kostel Narození Panny Marie nalezneme v centru města, 100 m jižně od hlavního hořického náměstí, Náměstí Jiřího z Poděbrad. Chrám je mimo pravidelných bohoslužeb využíván vzhledem ke své výborné akustice k pořádání koncertů a to nejen chrámové a varhanní hudby.
popis

Kostel Narození Panny Marie je barokní stavba na půdoryse kříže. Interiér vybaven barokně a klasicistně, převážně z 2. poloviny 18. století. Nejstarší památkou kostela je cínová křtitelnice ze 16. století. Ve štítu kostela je umístěna sochy Madony vysoká 8 m. Dílo Václava Suchomela pochází z roku 1926. Uvnitř kostela obrazy křížové cesty z roku 1860 od hořického malíře Petra Maixnera. Dřevěné sochy pocházejí z 18. – 19. století a jejich autorem je novopacký řezbář Antonín Sucharda. Strop a stěny kostela vyzdobil freskami novobydžovský malíř Ludvík Nejedlý koncem 19. století. Na prostranství kolem kostela je umístěna řada barokních soch. Původně stávaly na jiných stanovištích, ale postupem času toto jejich umístění zaniklo nebo bylo ohroženo stavebními úpravami. Socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1730 je dílem J. F. Pacáka, žáka Braunovy školy. Anděl strážce, nebo též Anděl těšitel, pochází také z roku 1730 a je rovněž dílem J. F.…  číst dále

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 4.11. 2007

historie

První písemná zmínka o Hořicích pochází z r. 1143, v roce 1365 se uvádějí jako městečko. Ve 13. století byl založen původně gotický dvoulodní kostel zasvěcený Panně Marii. Na severní straně stávala věž. Požár, který roku 1738 postihl Hořice, zničil i kostel. Požár byl tak silný, že žár roztavil i chrámové zvony. Nový kostel byl vystavěn v letech 1741 – 1744 podle projektu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Věž s cibulovitou bání a s křížkem byla dokončena roku 1748. I v letech 1778 a 1838 kostel opětovně vyhořel, vždy byl ale zanedlouho obnoven. Poslední rozsáhlá oprava kostela byla provedena v devadesátých letech dvacátého století.

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Hořice