Hrad ve městě Dvůr Králové vnáší mnoho otazníků. Předpokládá se, že stával jihovýchodně od kostela sv. Jana Křtitele a vznikl z knížecího dvorce při opevnění města. K jeho stoprocentní existenci chybí jak písemnosti, tak jasný archeologický nález.
Prostor, kde historici umísťují možnou hradní stavbu
Zmínky o samotném Dvoru sahají již k roku 1270, kdy je latinsky uveden jako "Curia", později v roce 1316 německy "Hof", česky však až v roce 1421 jako "Dwuor". Zde asi již šlo o pojmenování knížecího dvorce, jak míní historikové. Je však možné, že šlo o dvorec podobající se spíš už městskému hradu. Snad s nějakou kamennou obytnou budovou navazující na severní opevnění města. Od kterého roku patřil mezi královské zboží však nevíme, stejně tak o dataci povýšení osady mezi města. Město samotné bylo součástí manské zástavy spolu s Trutnovem, a to ve 14. století. V roce 1392 se Dvůr vrátil do královského majetku. Roku 1400 král Václav IV. zapsal Dvůr manželce Žofii Bavorské. Tím se stalo věnným městem a získalo přídomek Králové. Historikové se shodují, že městský hrad měl stávat v místech dnešních domů čp. 105 - 108, jihovýchodně od kostela sv. Jana Křtitele. Indiciemi je hlavně zástavba, komunikační prostory a vztah k náměstí. Vodítkem je i pomístní název "Podhradské předměstí". Kdy došlo ke zchátrání stavby, můžeme jen spekulovat. Zcela jistě byl rozebrán měšťany na stavby domů. Přestože město patřilo dlouhý čas do královského majetku, nemáme o hradu doposud žádné písemné zprávy a převládají samé otazníky.
Rozehnal Ivo - zdroj - weby cs.wikipedia.org a dvurkralove.cz, 23.9. 2022

Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem