Připomínána v pol.15.st. R.1525 přistavěna renesanční věž. V r.1610 přestavěna, ozdobena sgrafity. V průčelí věže postavy vysokých obrů z r.1641. V r.1789 přidány hodiny. Věž v základu čtyřboká a v patře osmiboká. Přestavěna v r.1912 a v roce 2002.
radniční věž
© Jan P. Štěpánek 07/2011
Hostinné leží 15 km západně od Trutnova. Město bylo založeno v období kolonizace zdejšího kraje za vlády českého krále Přemysla Otakara II. a první zmínka o něm pochází z roku 1270. Opevněno bylo hradbou slezského typu a vodním příkopem. Postupně patřilo pánům z Turgova, Krušinům z Lichtenburka, Valdštejnům, Lamboyům, Morzinům, Šlikům a Deymům ze Stříteže. Centrem města je čtvercové náměstí obklopené měšťanskými domy s krásným klenutým podloubím ze 16.-18. století. V západní frontě domů, proti morovému sloupu stojí pozoruhodná stavba radnice. Byla postavena na základech dvou gotických domů. Poprvé je připomínána v polovině 15.století. V roce 1525 byla k radniční budově přistavěna renesanční radniční věž. Po požáru v roce 1610 byla přestavěna a ozdobena sgrafity. V průčelí věže stojí postavy dvou 4,80 m vysokých obrů, rolandů, v římské zbroji. Do nároží radniční věže byli postaveni v roce 1641. Do horní části věže byly v roce 1789 umístěny věžní hodiny,jejichž kyvadlo lze pozorovat v proskleném okně. Věž je v základu čtyřboká a v patře osmiboká. Radnice byla několikrát přestavována, poslední a nejvýznamnější přestavba byla provedena v roce 1912, kdy byla zrestaurována v předcházejících letech silně poškozená sgrafita. Fasáda věže je ozdobena plastickým městským znakem v podobě z roku 1759. Věž je zakončena ochozem a barokní bání s lucernou. Poslední rekonstrukce stavby byla provedena v roce 2002. V podloubí radnice je zachováno okno do mazhauzu domu s pozdně gotickým portálem. V ostění slavnostního vchodu jsou umístěny český a slezský loket, které jsou dokladem obchodní činnosti města v minulých dobách. Uprostřed náměstí, proti radnici stojí raně barokní morový sloup postavený v roce 1678 jako ochranu města před morovou nákazou.

Radnice v Hostinném

Současná radní budova byla postavena roku 1525 snad na místě starší stavby, připomínané v polovině 15. století. Nejstaršími dochovanými prvky jsou dva pozdně gotické portály a okno v podloubí. Ještě v 16. století byla dvakrát přestavěna (po požáru 1550, na konci století). Od roku 1591 ji zdobila sgrafita, 1641 získala představenou věž s dominantním prvkem celé stavby: dvěma obřími sochami zbrojnošů, opředenými řadou pověstí. Radnice naposledy vyhořela roku 1848, roku 1872 nahradilo původní trojúhelný štít druhé patro s nízkou sedlovou střechou s hřebenem rovnoběžným s čelní stěnou.

Ivan Grisa, dle Kibic - Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 1. díl, Libri 2009, 25.10. 2009

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Hostinné