Původně gotický kostel, prvně tradovaný r. 1384. R. 1425 vypálen a zničen husity. Dnes má kostel barokní podobu neorientované jednolodní svatyně s hranolovou věží v čele a půlkruhovým závěrem a byl vystaven na původním místě hrabětem Ferdinandem Leopoldem Šporkem roku 1707.
kostel od severozápadu
Ve středu vesnice Hořiněves se nachází barokní kostel sv. Prokopa. Pochází z roku 1707 a stojí na místě bývalého gotického kostela, který je připomínán již v roce 1367. Roku 1425 byl však vypálený a zničený husity. V roce 1922 byla vrchní část věže sražena při bouři, padla na střechu a prorazila strop. Poté spadla na východ starého hřbitova. Kostel byl opraven roku 1924 včetně kostelní věže a hodin, které dostaly nové číselníky. V okolí kostela jsou hroby a pomníky z roku 1866, z bitvy prusko-rakouské války. Památkou na bitvu jsou i dělové projektily, zazděné ve zdech kostela.
rodo chrozit - podle webových stránek obce Hořiněves, 10.3. 2011

půdorys kostela