Veřejnosti nepřístupný zámek. Tvrz z 14. st. po r. 1665 přestavěna Hildprandty na čtyřkřídlý barokní zámek s arkádovým nádvořím a šestibokou věží. Za Paarů pozdně barokní přestavba v l. 1760-80. Dnešní podoba z opravy po požáru v r. 1886.
Od severovýchodu
Věž na severovýchodním nároží
© Luděk Pitter 06/2004
Jeřice leží 4 km jihovýchodně od Hořic. O vsi je první písemná zpráva z roku 1379. V této době patřila jeřická tvrz Mrzákovi a Zdeňkovi z Jeřic. Její zbytky nalezneme v přízemí dnešního zámku. Zprávy z 15. století jsou velmi skoupé, ve dvou následujících stoletích se majitelé často měnili. Roku 1665 získali jeřické panství Jan a Marie Magdalena Hilprandtovi, kteří starou tvrz přestavěli na čtyřkřídlý barokní zámek. Je to barokní jednopatrová čtvercová stavba s uzavřeným nádvořím a s šestibokou věží v severovýchodním nároží. Nádvoří obklopují arkády. Roku 1748 koupil zámek Jan Daniel z Gastheimu, jehož manželkou byla Marie Terezie z Paaru. Po jejich smrti zdědil panství synovec Jan Václav Paar. Snad on někdy v rozmezí let 1760-80 nechal provést pozdně barokní úpravy, které daly zámku jeho dnešní podobu. V držení tohoto roku byl až do r. 1852. Po Paarech získal Jeřice baron Gagern. Za něho v roce 1886 zámek vyhořel, ještě téhož roku byl opraven (v interiérech v novorenesančním slohu). V roce 1887 se stal novým majitelem velkostatku a zámku továrník Josef Haney. Ten jej prodal v roce 1924 Josefu Voženílkovi z Předměřic. Po roce 1945 v zámku sídlilo zemědělské učiliště a od r. 1967 jičínský okresní archív. V současné době je majitelem zámku se zámeckým parkem a přilehlou zemědělskou farmou Jaroslav Horák z Černilova, vnuk Josefa Voženílka.
P.V., 17.2. 2006

Půdorys místa

půdorys přízemí, Půdorys přízemí zámku s vyznačením zdiva tvrze podle zaměření L. Svobody z roku 1992
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Jeřice