hrad Velký Vřešťov

poloha Na hradě, Starý Vřešťov či Malý Vřešťov
Pozůstatky nevelkého hradu na levém břehu říčky Trotiny, předchůdce severozápadněji položeného hradu blíže vsi. Zřejmě dřevěný hrad s bergfritem v čele jádra, sídlo Mutiny Vřešťovského, zmiňován r. 1279. Zanikl nejpozději v pol. 14. stol.
Příkop na severu - vlevo jádro hradu
Městys Velký Vřešťov leží cca 12 km západně od Jaroměře. Hradní ostrožna se nejlépe hledá z údolí z cesty, která vede z Velkého Vřešťova. V nedalekých Jeřičkách je na návsi infocedule s velmi podrobnou mapou okolí.
Ivka, 30.9. 2008

Starší sídlo u Velkého Vřešťova
    S největší pravděpodobností lze lokalitu ztotožnit se sídlem Mutiny Vřešťovského, který je v Dalimilově kronice zmiňován k roku 1279. Nevyvrací to ani povrchový výzkum, který provedl J. Sigl v roce 1978. Hrad zanikl někdy před polovinou 14. století, kdy byl vybudován novější hrad blíže stejnojmenné vsi. Důvodem přesunu sídla byly zřejmě malé rozměry ostrožny, které neumožňovaly další stavební rozvoj.
    Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 1.10. 2008

popis

Malé elipsovité jádro (v ose sever-jih má cca 22 metrů) obkružuje 1–2 metry hluboký příkop s valem, ostrožna je pak přepažena ještě jedním příkopem a valem. V čele jádra (na severu) je výrazná kupa, která je snad pozůstatkem bergfritu. Jinak se po hradbách ani po dalších hradních objektech žádné výrazné stopy nezachovaly, zřejmě to byly pouze dřevěné stavby.

Velký Vřešťov - poloha Na hradě, Terénní náčrt hradu dle T. Tomíčka

Vývoj událostí místa