Zoo vznikla v l. 1945-46 rozšířením původního zookoutku, který byl součástí městského Vlastivědného muzea, založeného v pův. soukr. parku u zámku R. Neumanna. R. 1946 byla otevřena malá zoo, která se postupně rozrostla na dnešních 65 ha, specializuje se na africkou faunu. R. 1989 otevřeno Safari.
ZOO Dvůr Králové nad Labem
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko Zoologická zahrada je rozdělena do dvou částí. Najdete zde nejen klasickou zoologickou zahradu, ale i část provozovanou v létě jako safari, kterou Vás proveze autobus. Zahrada se rozkládá na ploše 62,5 ha z čehož vlastní expozice se nachází na 49 ha. Najdete zde přes 350 živočišných druhů.
1.1. 2005

Historie Zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem
    Dnešní zoologická zahrada se rozrostla z malého zookoutku, který byl součástí městského Vlastivědného muzea, založeného r. 1945 v původně soukromém parku u letohrádku továrníka Richarda Neumanna, znárodněného r. 1945. Součástí zvěřince byly klece se zvířaty z oblasti Evropy. Zoologická zahrada byla oficiálně otevřená 9.5.1946 na ploše 6,5 ha. Zoo byla postupně budována, významná byla adaptace pův. palmového skleníku na Tropický pavilon s

ZOO, akvarium
     Trutnov  (TU)