Barokní dvůr s výstavnou obytnou budovou si v letech 1736–1738 nechal na raně barokních základech vystavět úředník hraběte Šporka F. A. Berger. Objekt zdobí sochy chrudimského sochaře J. Procházky z doby kolem r. 1740. Dnes sídlo městského muzea.
obytná část dvora a brána
© Milan Caha 02/2011
Vstupné: I. okruh (hlavní budova): snížené vstupné 10 Kč; dospělí 15 Kč II. okruh (Špýchar): snížené vstupné 10 Kč; dospělí 15 Kč velký okruh (hlavní budova, Špýchar): snížené vstupné 15 Kč; dospělí 25 Kč děti do 6 let, držitelé průkazu ZTP a členové AMG a ICOM zdarma
popis

Bergerův dvůr je hodnotná ukázka barokního předměstského hospodářského dvora. Výrazně zdobnější je původní obytná budova. Obě čela objektu jsou opatřena volutovými štíty. Štíty jsou zdobeny piniovými šiškami, koulemi a trojhrany. Ve štítech zdobených pilastry se nachází atikové okno a volské oko. Boční fasáda přechází v menší štít, který je v tympanonu opatřen motivem Božího oka. Barokní pískovcový portál zakončený plnou atikou zdobí sochy Panny Marie, sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty od chrudimského sochaře J. Procházky z doby kolem roku 1740.

historie

Barokní hospodářský dvůr si nechal na raně barokních základech vystavět úředník hraběte Šporka František Anastásius Berger. Stavba proběhla v letech 1736–1738. Komplex se skládal z reprezentativního obytného domu, z mohutného špýcharu a vstupní brány s ochozem. Na dvoře byla postavena kamenná krytá kašna. Špýchar sloužil v době vybudování dvora jako městská obilnice. Nové jméno získal objekt asi v polovině 19. století, kdy byl špýchar upraven k obývání a dvůr patřil Aloisu Kohoutovi. V roce 1866 proběhla v okolí dvora krvavá šarvátka mezi pruskými a rakouskými vojsky (viz nedaleký památník označující šachtový hrob obětí). V současné době v objektu sídlí městské muzeum, které bylo založeno roku 1891. V hlavní budově je od roku 1978 umístěna stálá expozice dějin města a v nově zrekonstruovaném špýcharu je od roku 1998 galerie a přednáškový sál.