Zámek na místě knížecího hradiště doloženého r. 1124, od r. 1541 tvrz přestavěná po r. 1692 na zámek mnohokrát přestavovaný po požárech. Po znárodnění r. 1946 internát a škola, od r. 2002 sídlo Muzea českého amatérského divadla.
Pohled na zámek z francouzské zahrady
© Pavel Vítek 10/2005
Miletín se nachází 5 km severovýchodně od Hořic. Dostupný je autobusem buď z Hořic nebo ze Dvora Králové nad Labem. Zámek s parkem již není za neprodyšně zavřenou bránou. Park je přístupný a postupně je dobře upravován. Interiéry zámku po r. 2002 upraveny na sídlo muzea. V okolí můžeme navštívit 7 km západně Lázně Bělohrad, město Hořice nebo ve Dvoře Kálové nad Labem známé ZOO se safari.
14.12. 2005
turistické

Expozice muzea je rozvržena do následujících oddílů, dokládajících vývoj ochotnického divadla v naší zemi: 1) Kouzelný svět divadla 2) Základní prameny lidového divadelnictví − 1. sál 3) Divadlo národního obrození − 2. sál 4) Rozmach ochotnického divadla na přelomu 19. a 20. století − 3. sál 5) Od divadel svítících do tmy k amatérskému divadlu dneška − 4. sál Návštěvu Muzea českého amatérského divadla Miletín na zámku je třeba předem telefonicky nebo emailem domluvit.

historie

V letech 2002-2006 byla na zámku instalována úvodní část expozice Muzea českého amatérského divadla z iniciativy Divadelního souboru Erben Miletín za podpory majitele zámku, Mgr. Ondřeje Stýbla a odborné pomoci Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu. Od roku 2007 instaluje nové expozice a muzeum provozuje občanské sdružení Muzeum českého amatérského divadla v Miletíně.

Další texty historie
Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Miletín