Goticko-renesanční kostel z r. 1559, rozšířen v l. 1589 (Carlo Valmadi), 1608 (věž), 1629 (severní předsíň), restaurován v l. 1895 a 1929. Jednolodní stavba s hranolovou věží v průčelí a polygonálním závěrem. Fasády zdobeny lunetovými římsami a sgrafity, klenby hřebínkové, mobiliář převážně rokokový
Pohled od hlavní silnice.

Dolní Olešnice, kostel svatého Jakuba

První písemná zmínka o obci se datuje k letopočtu 1241. Je tedy velice pravděpodobné, že již v tuto dobu tu nějaký kostel stál. Informační zdroje uvádějí až starší gotický kostel, na jehož místě byl vystavěn roku 1559 kostel nový v přechodném pozdně gotickém až renesančním slohu. Významnou přestavbu provedl roku 1589 zřejmě Carlo Valmadim (architekt, stavitel a zedník žil mezi lety 1550 – 1620). Roku 1608 došlo k přístavbě věže a v zápětí 1629 o předsíň na severní straně lodi. Přístavbu předsíně potvrzuje tesaný letopočet 1629 do nadpraží jednoduchého pískovcového portálu dveří. Nad tímto portálem je v omítce čitelný nápis s letopočtem „ERNEUERT 1895“. Nápis by se dal přeložit, jako opraven nebo obnoven tohoto roku. Za povšimnutí též stojí letopočet 1578 vytesaný do klenáku obloukového jednoduchého pískovcového portálu zřejmě původních později zazděných vrat do areálu. Tato „brána“ s šindelovým zastřešením je součástí hřbitovní zdi na západní straně.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek