K původnímu dřevěnému kostelu byla v letech 1604–1605 přistavěna zděná renesanční věž. Zchátralý dřevěný kostel zbourán a v letech 1769–1772 k věži přistavěn kostel ve slohu vrcholného baroka s prvky rokoka. Po požáru v r.1820 byl obnoven r.1830.
Kostel Nejsvětější Trojice v Pilníkově
Průčelí kostela se sochami Cyrila a Metoděje
© Pavel Vítek 9/2007
Město Pilníkov leží v bezprostřední blízkosti Krkonoš. Prochází jím silnice č. I/16 Jičín – Trutnov a železniční trať Trutnov – Chlumec nad Cidlinou. Nachází se 9 km západně od Trutnova a 10 km západně od Hostinného. Pilníkov byl na městečko povýšen poprvé 20.3.1514 za vlády krále Vladislava II. Od 12.4.2007 je městem znovu, tehdy Parlament ČR schválil navrácení historického titulu. Při této příležitosti byl zároveň městu udělen znak. Obec je od 1.9.2003 vyhlášena Městskou památkovou zónou. Zejména pro soubor klasicistní zástavby okolo náměstí. Charakter této zástavby se zachoval do dnešních dnů od požáru v roce 1820, kdy byla zcela zničena větší část obce. Kostel Nejsvětější Trojice stojí uprostřed náměstí v centru města.
popis

Jednolodní kostel s hranolovou věží na jižní straně. Půlkruhový presbytář i čtvercová oratoř jsou sklenuty plackou. V chrámové lodi se nachází tříramenná zděná kruchta na sloupcích. V podvěží nalezneme valenou klenbu s bohatým síťovým vzorem. Současné zařízení kostela je rokokové z konce 18. století. Vně kostela po stranách hlavního vchodu sochy sv. Cyrila a Metoděje.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 3.10. 2007

historie

Ves Pilníkov vznikla pravděpodobně v druhé polovině 13. století; nejstarší písemná zpráva o zdejší faře je však až z roku 1357. Původní dřevěný kostel Nejsvětější Trojice, stojící uprostřed náměstí na mírném návrší, je poprvé připomínán v roce 1357 jako farní. V letech 1604 – 1605 byla ke kostelu přistavěna zděná renesanční věž. Značně zchátralý dřevěný kostel byl zbourán a v letech 1769 až 1772 byl k věži přistavěn nový zděný jednolodní kostel ve slohu vrcholného baroka s prvky rokoka. Roku 1820 padl za oběť požáru spolu s velkou částí města i kostel. Požár byl tak silný, že se roztavily i zvony ve věži. Kostel byl obnoven roku 1830 a vekou opravou prošel roku 1904. Od 60. let 20. století začal kostel značně chátrat a na několika místech se i rozpadat. Až koncem roku 2006 byly zahájeny záchranné práce na památce.

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU),