Moje místa 0
Keltské oppidum na šíji vltavského meandru nedaleko Dívčích hradů. Díky systematickému výzkumu J. Břeně v l. 1954–1983 dobře zdokumentováno, vznik kolem r. 150 př. n. l., zánik po polovině 1. stol. př. n. l.
Místo keltského oppida u Třísova
Graficke pismenko Na hradišti vedl menší výzkumy L. Franz v letech 1935–38, systematický archeologický průzkum vedl J. Břeň v letech 1954–1983. Vznik hradiště byl určen přišližně k roku 150 př. n. l. a zánik po polovině 1. století př. n. l.
Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 26.10. 2009

popis

Keltské oppidum leží na šíji vltavského meandru, který poskytuje větší plochu k osídlení než samotná ostrožna zvaná Ostrov. Opevnění chránilo hradiště ze západu i z východu a jsou v terénu stále znatelná. Z těchto stran se na plochu hradiště vcházelo klešťovými branami. Plocha hradiště má přibližně 26 hektarů a byly zde dvě akropole v západní části. Jižní byla zřejmě sídlem vládců, severní měla pravděpodobně vlastní opevnění (u jižní to není