Hrady.cz
Pomník u Kostelce na Hané byl vybudován v roce 1931 Jednotou československých legionářů. Připomíná krvavou srážku ruských a francouzských oddílů 4. prosince 1805.
Pomník z Napoleonské války
Pomník je udržovaný místním spolkem.
© Ivo Rozehnal, 03/2008
Graficke pismenko Na levém břehu říčky Romže u Kostelce na Hané se nachází pomník srážky ruských a francouzských oddílů vojsk císaře Napoleona a cara Alexandra. Pomník není nijak znám, protože není zaznamenán na žádných mapách, přestože jeho existence trvá bezmála 80 let! V jeho sousedství začíná PP Pod Zápovědským kopcem se zbytky lužního lesa, nedaleko je např. Bílovický žudr, či muzeum Červený domek v Kostelci na Hané.
Místo je udržováno a lze velmi snadno najít. Stačí jít asi 100 m od zdejšího fotbalového hřiště polní cestou k říčce Romži. U místa je případným turistům k odpočinku zřízen stolek s lavicemi. Celá zdejší oblast Hané je vhodná k cykloturistice.
Ivo Rozehnal, 10.3. 2008

historie

Prchající rusové po skončené bitvě Tří císařů u Slavkova zde byli dohnáni a opět napadnuti. Stalo se to dne 4. 12. 1805, dva dny po triumfu Napoleona, 50 km od slavného bojiště. Na pravém břehu říčky Romže, v místě zvaném U olivy, se tak uskutečnila řež, kdy zde padlo třicet vojáků. Ti byli nakonec pohřbeni na hřbitově v Kostelci na Hané.
    Ivo Rozehnal - Z inform. tabulky u pomníku 2008, 10.3. 2008