Asi 80 m dlouhý vápencový jeskynní tunel v soutěsce potoka Lapikoerreka v jižní části baskického pohoří Urkiola. Potok tunelem protéká. Za nízkého stavu vody je tunel korytem potoka volně průchozí. Profil tunelu má tvar oslího oblouku.
Horní otvor jeskynního tunelu
Vápencový jeskynní tunel Abaro je na jižní straně pohoří Urkiola, které je součástí Baskicko-kantaberských hor. Z Bilbaa sem můžeme podniknout jednodenní výlet. Tunel je v horní části skalní soutěsky, která navazuje na údolí řeky Indusi. Z údolí sem vede turisticky značený chodník. Tunelem protéká potok Lapikoerreka, za nízkého stavu vody jím můžeme projít přímo v korytu. Nejpohodlněji se do tunelu dostaneme dolním otvorem. Přenosné světlo nepotřebujeme. Kvůli riziku nákazy Q horečkou v sousední jeskyni Baltzola může být v budoucnu uzavřen i tunel Abaro.
Pavel Semple, 8.11. 2022
popis

Přibližně 80 m dlouhý jeskynní tunel vytvořil potok Lapikoerreka, který postupně hloubí zdejší soutěsku. Potok si musel prorazit cestu vápencovým hřbetem, který zde soutěsku přetíná. Využil přitom vertikální trhlinu, kterou postupně rozšířil. Trhlina je dobře patrná ve skalní stěně nad horním otvorem tunelu, směřuje přesně do středu stropu jeskyně. Tunel má díky trhlině profil ve tvaru oslího oblouku. Tento tvar oblouku můžeme shodou okolností vidět v pozdní vladislavské gotice na některých českých památkách. Krátce po opuštění jeskynního tunelu Abaro potok Lapikoerreka opět mizí do podzemí. Jeskyňáři tudy vstupují do jeskynního systému Jentilzubi, který vede pod dnem soutěsky kolem jeskyně Baltzola ke skalní bráně Jentilzubi. Někde u skalní brány je druhý nevelký vstup do tohoto podzemí.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Španělsko, Euskal Autonomia Erkidegoa,